Bent Raymond Jørgensen med bogen ’Danmarks Fremtid Står På Spil’. Foto: Steen Trolle.

Bent Raymond Jørgensen med bogen ’Danmarks Fremtid Står På Spil’. Foto: Steen Trolle.

Vågn nu op:

"Danmarks Fremtid står på spil"

En stribe forskere, forretningsfolk og folk fra interesseorganisationerne leverer 10 bud til Danmarks overlevelse i en bog på initiativ af Bent Raymond Jørgensen, Hjortekær

Af
Af Grete Hansen

"Danmark dejligst - vang og vænge - men hvor længe?" Sådan hedder det i forordet til bogen "Danmarks fremtid står på spil". Den er blevet til på initiativ af historiker, forsker og filosof Bent Raymond Jørgensen, Hjortekær. Danmark er en småstat, som kun kan klare sig gennem kriser og globaliseringens udfordringer ved et seriøst samarbejde mellem stat, erhvervsliv og interesseorganisationer - samt en del held. Sådan er det også i denne krise, men det skal være nu, hedder det i bogen. Bent Raymond Jørgensen har fået en række vidende forskere, forretningsfolk og folk fra fagbevægelsen til at give deres bud på, hvad der bør gøres i en tid, hvor vores vækst, velstand og værdier står på spil samtidig med, at de trækker tråde til tilsvarende situationer i fortiden. Forfatterne spænder fra tunge økonomer som overvismand Niels Kærgård over kritiske iagttagere af den internationale udvikling som den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Richard Swett til praktisk anlagte forretningsfolk som Lars Larsen med "Et godt tilbud til Danmark". Men det er forhenværende overrabbiner Bent Melchior, der får det sidste ord i bogen.

"Skal vi spises af kineserne?"

Bogen er delt op i fem afsnit: Virkeligheden, Viden, Velfærd, Vækst og Visioner. Der gives bl.a. en gennemgang af de mange bankpakker, de økonomiske modeller og kaosteorien, Vi får en kortlægning af krisen indledt med et fyndigt citat af administrerende direktør Henrik von Scheel, LEADing Practice: "Skal vi ledes af amerikanerne, styres af tyskerne eller spises af kineserne?" Og vi hører om, hvordan vi tidligere er kommet ud af kriser. Bogen rummer 10 bud til Danmarks overlevelse.

"Hvor mange politikere eller embedsmænd skal der til for at få slået et telt op - eller for at løse en krise", lyder billedteksten i bogen til dette foto taget af Andrew D. Jackson.

"Hvad kan jeg gøre?"

Imellem de kloge ord og planer er der også en tydeliggørelse af alles ansvar sammenfattet i en billedtekst: “Uanset rolle og position i samfundet, så gælder det for alle om at se sig selv i spejlet og stille spørgsmålet: Hvordan kan jeg gøre mit til at få en bedre verden!" Bogen er henvendt til politikere og beslutningstagere og illustreret med smukke, sigende fotos og slagfærdige billedtekster. I øvrigt overraskende fotograferet - ikke af fotograf - men professor ved Niels Bohr Institutet, Andrew D. Jackson, der også skriver i bogen. Den er velskrevet trods det "tunge" emne og fyldt med herlige citater. Under den lidt tørre overskrift "Virksomheders innovation og vækstpotentiale" er der et citat af Karen Blixen: "Find a way - or make one!" Og under en vækstartikel lyder en mindre afsnitsoverskrift: "Styring af tilfældigheder - eller hvorfor er nogle bedre til Backgammon end andre?" Hold da op, hvor bliver man klog på fortiden ført op til nutiden - måske lige bortset fra den seneste nutid - flygtningene. Men dem tager Bent Raymond Jørgensen sig af her. -Hvis du skulle skrive om Danmarks Fremtid i dag, hvor meget fylder flygtningene så? “Flygtninge fylder meget, men jeg har andre måder at løse det på.” "I USA står frihedsgudinden og byder velkommen. Vi skal byde velkommen, men vi skal også være realistiske og passe på, at vi ikke selv bliver smidt ud.” “De folk, der skal her til Danmark, skal være folk, der vil støtte vores frihed og forfatning.” “De er så et naturligt bindeled til Danmark fra de lande, de kommer fra, og det kan vi få glæde af handelsmæssigt og økonomisk," siger Bent Raymond Jørgensen. Bogen er på 368 sider og koster 299 kr. Fås også som E-bog til 204 kr.

“Man skal ikke bare læse sig ind i de teoretiske tekster, men også se fremad og opad. Der skal være højt til loftet - og loftet skal være smukt,” Hedder det bl.a. i billedteksten til dette foto fra bogen af Andrew D Jackson.

“Man skal ikke bare læse sig ind i de teoretiske tekster, men også se fremad og opad. Der skal være højt til loftet - og loftet skal være smukt,” Hedder det bl.a. i billedteksten til dette foto fra bogen af Andrew D Jackson.

Publiceret 25 February 2016 16:00

SENESTE TV