Professor:

Opskriften på en shitstorm

"Det er opskriften på en shitstorm,” mener Vincent Fella Hendricks, der er professor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.
FavrskovPosten har spurgt ham om den behandling Hinnerup Slagter har fået på Facebook. Slagterbutik hængt ud på Facebook.

Han har blandt andet skrevet bogen 'Spræng Boblen' og beskæftiger sig indgående med folks adfærd på blandt andet Facebook.
“De billeder bærer mange narrativer; fra halalslagtet kød, assimilering eller integration af muslimer over til frygt, forfærdelse, vrede og angst.”
Det er derfor billederne, bliver delt så mange gange, mener han.

Ikke nødvendigvis sandt

“Fortællingen løber, og den behøver ikke at være sand for at blive delt eller liket. Folk gør sig ikke altid ulejlighed som du, der er journalist at fakta-tjekke opslaget. Det passer ind i en fortælling om muslimer og halalslagtet kød. Så glem alt om sandheden. Den stakkels slagterforretning kan på ingen måde beskytte sig mod sådan en shitstorm, og nu skriver du så sandheden om billederne. Den får næppe så stor en effekt, og transmissionsgrad på de sociale medier som billederne. Sandhed, forklaringer, dementier transmitteres meget dårligere end eksempelvis vrede og forargelse på de sociale medier”

Brug angst og vrede

Så hvis jeg skal have lige så stor effekt på Facebook, så skal jeg også finde en fortælling, der ikke nødvendigvis er sand, men som mange mennesker deler?
“Ja lige netop, så skal du bruge billederne igen og sigte efter folks angst, vrede og indignation.”
Han tilføjer: “Mit råd er, at hvis du vil undgå at medvirke i en shitstorm, så gør som journalisterne - når de gør det bedst. Er der hold i det. Er det sandfærdigt. Lav et faktatjek, før du deler.”
“Desværre tager det tid for dig som journalist og for alle vores demokratiske instanser at være pålidelige budbringere og dobbelt-tjekke ting. Men det er netop det, vores demokrati hviler på. Du skal kunne stole på det, de bemyndigede instanser fortæller. Ham, der delte dette her, minder om en nyhedsdesperado, og dem er der mange af på de sociale medier. Jeg kender ikke hans motiver, men vi er alle blevet vores egne journalister, der kan råbe med en megafon, og på de sociale medier er der jo ingen nævneværdig risiko ved at råbe noget usandt.”

null

Publiceret 13 August 2016 16:00

SENESTE TV