"Jeg hader også løftede pegefingre"

Peter Gantzler, der spiller den konventionelle landmand Jensen i 'Arvingerne', får en endnu større rolle i den nye sæson

Af
Af Anja Berth

Jensen er en helt almindelig mand. Han kunne godt være virkelig, men han er en karakter i tv-serien 'Arvingerne' på DR.
Vi har i de to første sæsoner af serien mødt ham som bestyrelsesformand i håndboldklubben. I tredje sæson, der havde premiere 1. januar, får Jensen en endnu større plads i serien. Skuespiller Peter Gantzler, der spiller Jensen, glæder sig til, at hans rolle bliver foldet mere ud:
"Jensen er en konventionel landmand. I princippet er han ikke imod økologi som sådan, men han er imod, at folk skal fortælle ham, hvad der er rigtigt. Han er en stor del af lokalsamfundet, og det er også derfor, at han hedder Jensen – han er repræsentant for den almindelige mand i det område. Jensen bliver nu lidt skarpere, end vi så ham i de første afsnit. Hans forretning går dårligt, og han har ingen kone, og derfor er det så skideprovokerende, at der kommer et pigebarn (Signe/Sunshine, spillet af Marie Bach Hansen, red.) og stikker økologisk kød op i hovedet på ham," siger Gantzler, der godt kan se sig selv i Jensen.
"Ligesom Jensen kan jeg heller ikke lide, at der er nogen, der skal fortælle mig, hvad jeg skal mene eller kunne lide. Jeg hader løftede pegefingre og på den måde kan jeg godt se mig selv i Jensen. Men ellers er jeg langt fra ham og går i modsætning til ham op i økologi og dyrevelfærd," siger Peter Gantzler.

Det handler om Danmark

Når han taler om arbejdet med indspilningen af 'Arvingerne', er der kun rosende ord til medspillere, manuskriptforfatter og instruktører. Og så tror han på, at 'Arvingerne' kan noget andet end andre serier, fordi den foregår i provinsen og kredser om den lokale håndboldklub.
"Størstedelen af Danmark er jo ikke København eller Aarhus, men derimod mindre byer i resten af landet. Jeg kan heller ikke lide begrebet Udkantsdanmark, for det er så negativt."

Arbejdet med kvinder

Selv har Gantzler boet det meste af sit liv på Frederiksberg i København, og så er han vokset op med kvinder, siden han som 13-årig mistede sin far. De fleste af hans medspillere og instruktører gennem karrieren har været kvinder, og han har stor respekt for kvindelige chefer.
"Kvinder er bedst, når de tør stå ved, at de er kvinder, og ikke forsøger at være som mænd. Jeg vil godt sige, at alt det, jeg har lært i livet og som skuespiller, det har jeg lært af kvinder."
Han har været skuespiller siden 1990 og blev især kendt som Mike i tv-serien 'Taxa', men også som den bløde Mortensen i 'Italiensk for begyndere' af Lone Scherfig.
Han er en karakterskuespiller og er gennem karrieren blevet castet til mange slags roller – lige fra hårdtslående egoister til generte romantikere. Han er holdt op med at bruge kræfter på at tænke på, hvilken rolle han hellere ville have haft, end den han rent faktisk bliver tilbudt.
"Hvis man bruger sin tid og karriere på hele tiden at sammenligne sig med andre, så bliver man aldrig tilfreds med sit arbejde," siger Gantzler, der ikke har nogen drømmerolle. Men der én rolle, han aldrig vil spille.
"Jeg har to gange sagt nej til en rolle som pædofil, for det kan jeg ikke. Man skal altid kunne forsvare sin rolle, og det kan jeg ikke med en pædofil. Når jeg som skuespiller træder ind i en karakter, så træder jeg også ind i hans tanker og indre liv, og jeg ville ikke kunne tænke den tanke, at jeg skal have sex med en niårig pige, det er så vederstyggeligt og helt fjernt fra mig"« siger Gantzler.

abe@frederiksbergbladet.dkPeter Gantzler

58 år, skuespiller.
Gift med Xenia Lach-Nielsen. Sammen har de datteren Rosa på 17 år.
Fra 1. januar er han igen aktuel i 'Arvingerne' på DR, hvor han spiller Jensen.

Som skuespiller skal man kunne forsvare sin rolle, og jeg ville aldrig kunne forsvare en pædofil
Peter Gantzler

Publiceret 07 January 2017 10:54

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV