Fugle er kræsne, så det er ikke ligegyldigt, hvad du serverer for dem. Foto: Colourbox

Fugle er kræsne, så det er ikke ligegyldigt, hvad du serverer for dem. Foto: Colourbox

Få flere fugle i haven

Fodrer du fugle nu, får du flere fugle i haven hele året. Læs, hvordan du fodrer, så du får flest vingede gæster

Af
Af Signe Westergaard-Jensen redaktionen@sondagsavisen.dk

Når der ikke er meget andet at kigge på uden for ruderne her om vinteren, er det skønt at kunne se ud på et mylder af fugle i haven eller på altanen. Fugle er vanedyr, så har de først fundet ud af, at det er hos dig, de finder den lækreste mad, skal de nok vende tilbage. Også når det bliver sommer.
Som hos os mennesker er smag og behag forskellig blandt fugle. Mejser og bogfinker elsker solsikkefrø i fedt, solsorter og drosler foretrækker æbler. Jordnødder tiltrækker flagspætten og så fremdeles. Derfor er det klogt at servere en varieret buffet, hvis man gerne vil have besøg af forskellige fuglearter, lyder et godt råd fra Knud Flensted, biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.
Fed mad er dog et hit hos de fleste fugle. Det kan man udnytte til at trække fugle ind i ens egen have eller til altanen.
"Fuglene har brug for mad med et højt energiniveau. Derfor foretrækker de for eksempel mejsekugler med en stor andel fede solsikkekerner og andre fede frø frem for de billigste mejsekugler og frøblandinger med meget majs og korn i. Så vil du have mange fugle, der kommer igen, er det en god idé at købe de lidt dyrere foderblandinger og mejsekugler eller lave billigt fuglefoder selv," siger Knud Flensted.

En fornøjelse

Fuglene skal nok spise de mindre fede frø, hvis de virkelig sulter. Men det gør de sjældent i haver og byområder, hvor mange fodrer, så de tillader sig gerne at være for kræsne til at flokkes om discountmad. Hovedårsagen til at fodre fugle er at få flere sjove oplevelser med fugle, slår Knud Flensted fast.
"Man får fuglene tættere på og ser måske nogle fuglearter, man ellers ikke ser. Det er en rigtig god grund til at fodre fugle. Men fuglene skal nok klare sig uden," siger han.
Derfor er det også en rigtig god idé at fodre fuglene, hvor det kan ses inde fra huset. Så man for eksempel kan nyde skuet fra sofaen eller gennem køkkenvinduerne.

Giv vand til

Til et godt måltid hører noget at drikke. Det synes fugle også.
"Vil man gerne nyde synet af fugle i sin have, er det et godt trick at tilbyde dem adgang til vand. Det glemmer mange, når de vil tiltrække fugle. Især i perioder med frost kan et fuglebad eller et lille havebassin lokke mange fugle til," siger Knud Flensted.
Katte elsker fugle, men kærligheden er, som de fleste ved, ikke gengældt. Vil du have fuglene til at blive faste gæster ved dit foderbræt, må du derfor sikre, at de kan spise i sikkerhed for legesyge rovdyr. Et foderbræt med en glat bærepæl, der er placeret et par meter fra buske og andre steder, der kan skjule en kat på jagt, er ideelt. Mejsekugler og lignende skal hænges op der, hvor katten har svært ved at komme til dem.
At fodre fugle på jorden er kun en god idé, hvis du gerne vil gøre katten glad. Og hvis du synes, at det er sjovt at se på rotter.

Flere gode tips
Signe Westergaard-Jensen blogger på havemama.dk. Her kommer hun med masser af tips og idéer til det gode liv med have og børn. 

Lav selv fuglekogler
Det er både nemt og billigt selv at lave dekorativ mad til fuglene. Du skal bruge:
Kogler
Fuglefrøblanding
Snor, for eksempel jutesnor
Fedt, for eksempel margarine, palmin eller svinefedt 

Smelt fedtet, og hæld nok fuglefrø i, så det bliver en tyk grød. Sæt en snor fast i toppen af hver kogle. Når frø- og fedtblandingen er kølet lidt af, dypper og ruller du koglerne i blandingen, så der kommer masser af frø ind i koglernes hulrum. Køl af, så fedtet størkner, og hæng fuglekoglerne op udenfor.

Publiceret 28 January 2017 14:00

SENESTE TV