Det er ikke Nanna Ørsted på billedet. Hun ønskede ikke at lade sig fotografere af frygt for folks reaktion. Arkivfoto: Scanpix

Det er ikke Nanna Ørsted på billedet. Hun ønskede ikke at lade sig fotografere af frygt for folks reaktion. Arkivfoto: Scanpix

Flere med migræne bruger cannabis

Migrænikere bruger ulovlig cannabismedicin, men de kan faktisk få det hos egen læge – hvis lægen vil

Af
Af Simon Reenberg sir@sondagsavisen.dk

Hovedpinen dunker derudad, som den gør det tre til fire gange ugentligt. Nanna Ørsted er 26 år og cand.merc.it, og så er hun en blandt de mere end 500.000 danskere, som lider af migræne. Hun har prøvet en række præparater, og gennem det seneste år har hun også brugt ulovlig cannabisolie til at dulme smerterne fra migræne og spændingshovedpine.
"Jeg synes, at cannabisolien har en rigtig god effekt, og det er det præparat med færrest bivirkninger," siger hun.
Medicinsk cannabis bliver livligt diskuteret både i udlandet og herhjemme, og en række udenlandske studier mener at kunne dokumentere effekten af cannabis mod diverse sygdomme.
Folketinget har for nylig vedtaget at prøve medicinsk cannabis som forsøg til patienter med særligt svære smerter, herunder kræft- og sklerosepatienter.
Men også andre patientgrupper har fået øjnene op for medicinsk cannabis. I Migrænikerforbundet oplever formand Knud Østberg en stigende interesse for medicinsk cannabis blandt sine medlemmer, og han vil nu forsøge at finde en ekspert, der kan fortælle medlemmerne mere om alternativ medicin.

'Kan hjælpe mange'

Nanna Ørsted drypper en milliliter cannabisolie under tungen tre-fire gange om ugen.
"Jeg tager noget, når hovedpinen bliver for svær at holde ud," siger hun.
Det er hendes mor, der skaffer det til hende fra nogle gamle 'hippievenner'. 700 kroner for en flaske med 12 milliliter.
"Jeg har det fint med, at det er ulovligt. Det er så langt ude, at der er et produkt, der virker, som vi ikke må få. Det kan hjælpe mange mennesker," siger hun.
I og med at cannabisolien er ulovlig, er det også svært at vide, præcis hvad der er i.
"Jeg tænker, at det er et naturprodukt, men jeg kan ikke være sikker. Derfor skal det også være lovligt, så det blive produceret ordentligt og åbent," siger Nanna Ørsted.
Men medicinsk cannabis er teknisk set lovligt. På Glostrup Apotek vest for København producerer de lovlig medicin med cannabis i. Medicinen indeholder både det virksomme stof THC, der i store mængder gør personer skæve, og det mindre virksomme stof CBD. Men ifølge apoteker Kristian Østergaard kan man ikke sammenligne de ulovlige produkter, der sælges i stor stil på internettet og i Facebook-grupper, med den medicin, der produceres i Glostrup.
"Den medicin, vi producerer, skal leve op til en række høje standarder inden for lægemiddellovgivningen," siger han.
Apotekets medicin kan gives på recept til alle typer af patienter, herunder migrænepatienter, hvis deres læger vurderer, at det er det bedste præparat for dem.
I øjeblikket bruger 250-300 danskere medicinsk cannabis fra Glostrup Apotek. Flere af dem får det mod 'smerter', men Kristian Østergaard ved ikke, om nogen af patienterne er migrænikere.

Dyr udvikling

Klinisk professor ved smerte- og hovedp ineklinikken i Aarhus Flemming Bach vil ikke give medicinsk cannabis til sine patienter, selvom han kan.
"Der er ikke dokumentation for, at det skulle virke mod migræne, og vi har mange andre gode medikamenter," siger han.
Ikke desto mindre kan han nikke genkendende til, at flere patienter spørger til brugen af medicinsk cannabis.
"Hvis man medicinerer sig selv med medicinsk cannabis, er der den samme risiko som med anden medicin, der ikke er tilstrækkelig viden om," siger han.
Han forklarer, at den tilstrækkelige viden kun kan komme, hvis nogle sætter sig for, at det her er et vigtigt område, som kan blive markant bedre af at få adgang til medicinsk cannabis. Og så kræver det mange penge.
I mellemtiden fortsætter Nanna Ørsted og andre med at medicinere sig selv med ulovlige præparater.

Publiceret 28 January 2017 06:00

SENESTE TV