Malene Mülverstedt bliver nogle gange nødt til at skære ned sidst på måneden, hvis pengene har siddet lidt for løst tidligere. Foto: Rune Johansen

Malene Mülverstedt bliver nogle gange nødt til at skære ned sidst på måneden, hvis pengene har siddet lidt for løst tidligere. Foto: Rune Johansen

Vi løber tør for penge sidst på måneden

Af
Af Troels Hein Bünger thb@sondagsavisen.dk

Prisforskellen kan virke beskeden, men når det er sidst på måneden, og pungen er tom, gælder alle sparekneb for Malene Mülverstedt og resten af familien.
"Nogle gange har vi tænkt, at det kunne være lækkert med Beauvais' bearnaise-sovs, men der har ikke været penge tilbage til det. Og så er det altså blevet til remoulade i stedet for," siger hun og griner, da vi møder hende, mens hun er i gang med at købe ind i den lokale Meny i Sct. Jørgens Park i Næstved.
Selvom det er midt på dagen, er der en lind strøm af kunder, og købmand Kristian Nielsen har travlt med at give en hånd med bag postskranken og stille op til smagsprøver af rødvin.
Det er dog ikke den dyreste rødvin, der bliver serveret denne mandag i slutningen af januar. Hos Meny har man nemlig også stiftet bekendtskab med begrebet 'sidst på måneden'.
"Sidst på måneden står jeg altså ikke med en vin til 100 kroner flasken. Det ville være tosset. I stedet er det en bag-in-box, som også koster omkring 100 kroner, men hvor man får tre liter i stedet for en flaske for pengene," siger han.
Når pengene slipper op sidst på måneden hjemme hos Malene Mülverstedt, hendes mand og deres to børn, så skyldes det ofte, at dankortet sidder for løst, lige når pengene er gået ind på kontoen.
"Vi kommer til at sige, at så kan vi godt bruge lidt mere i denne her uge, hvis vi så bare bruger lidt mindre i næste uge, men så er der kommet nogle ekstra udgifter i den næste uge, og så har vi været nødt til til sidst at skære ned for at få råd til tingene," fortæller Malene Mülverstedt, der er 30 år og pædagog.
Det skete så sent som den anden dag, fortæller hun.
Her var aftensmaden egentlig planlagt til at være den danske klassiker frikadeller. Men børnepengene var lige gået ind på kontoen, så da Malene Mülverstedts søn på fire bekendtgjorde, at han i grunden mere havde lyst til burgere, gik der ikke længe, før svinekødsklassikeren blev udskiftet med en familietur med det hele til McDonald's.
På den måde adskiller Malene sig ikke fra en stor del af danskerne, der kommer til at bruge flere penge end planlagt først på måneden. Hvilket så efterlader for lidt til den sidste del af måneden.

Fare for gældsspiral

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen, siger en tredjedel af danskerne nej til ting, som de normalt ville have sagt ja til, fordi det er sidst på måneden.
Det gælder særligt tøj, restaurantbesøg og dyrere madvarer som steg og bøffer.
"Det er ærgerligt. Der skal være ro på ens økonomi. Og det er der ikke, hvis man må sige nej til alt muligt, fordi man har haft et overforbrug i starten af måneden," siger Brian Sandbæk, direktør og uvildig finansiel rådgiver hos Sandbæk Finans.
Han advarer om, at det kan blive en dyr fornøjelse at bruge løs tidligt på måneden.
"Hvis du en dag ikke er så god til at sige nej sidst på måneden, så ender du med at overtrække din konto, eller du optager måske et dyrt forbrugslån. Det kan bestemt ikke anbefales."
Ifølge Brian Sandbæk ved butikkerne godt, at danskerne er lette at lokke, og det udnytter de ved at reklamere ekstra heftigt omkring den første, og når børne- og ungeydelsen udbetales omkring den 20. i måneden hvert kvartal.
Hos Coop mener informationschef Jens Juul Nielsen dog ikke, at det er dem, der er med til at lokke danskerne.
"Sådan hænger det ikke sammen. Og det ville du også se, hvis du bladrede tilbudsaviserne igennem," siger han.
Det betyder dog ikke, at Coop ikke kan mærke, at dankortet sidder løsere først på måneden.
"Der er en markant forskel. Det er mere luksus omkring den første. Og mere discount sidst på måneden," siger han - uden dog at kunne sætte tal på fænomenet.
Det vil Kristian Nielsen fra Meny godt, selvom det er svært at sige helt præcist, da danskerne også køber ekstra dyre varer i weekenderne, hvilket også påvirker omsætningstallene.
"Der kan sagtens være 10-20 procent i forskel på den første og den sidste uge i måneden. Det skyldes ikke så meget antallet af kunder, som at folk køber mere," siger Kristian Nielsen, der af samme grund heller ikke har de store forventninger til den kommende weekends salg. "Vi kommer til at få tæsk på fredag (27. januar, red.) omsætningsmæssigt, fordi danskerne ikke har fået løn, og det havde de på den samme fredag for et år siden. Men så henter vi så noget, når de får pengene, og så får vi en bedre dag dér."

Blevet klog af skade

Malene Mülverstedt ved ofte godt, at hun bruger penge, hun egentlig ikke har, men hun fortæller dog, at hun er "blevet klog af skade", og at der er langt bedre styr på forbruget nu.
Alligevel falder hun ofte i igen og køber ting, der måske ikke er specielt brug for, men fordi hun bliver grebet af stemningen.
"Jeg er meget impulsmenneske og den, der bruger pengene i min familie. Jeg er ikke den, der køber store ting. Men jeg kan godt finde på at købe noget tøj til børnene og så tænke, at det her er måske ikke det smarteste. Så kommer jeg hjem og taler med min mand om det, og så finder vi så i fællesskab ud af, om vi har råd, eller om jeg skal ud og returnere det."

Publiceret 11 February 2017 06:00

SENESTE TV