Forældre:

Okay at forlænge ferien

Hvis det passer bedre med familiens rejseplan, kan man godt tage børnene ud af skolen, mener mange forældre

Af
Af Simon Reenberg sir@sondagsavisen.dk

To uger til Thailand, skiferie i de franske alper eller storbyferie i Madrid. Vinterferien nærmer sig for de danske skoleelever, og nogle er så heldige at komme en tur til udlandet. Det er dog ikke alle forældre, der kan få det til at passe med skolernes ferie, og så må eleverne have en, to eller flere fridage rundt om den planlagte skoleferie.
"Det giver et afbræk, som ikke er uproblematisk. For nogle børn løber det op i mange måneders fravær over et skoleliv. Har man så også noget sygdom, så går det ud over fagligheden," siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.
I en undersøgelse, som rejseselskabet Apollo har fået foretaget af Voxmeter, svarer 41 procent af forældrene med hjemmeboende børn, at de har taget børnene ud af skolen uden for skolernes ferie. Kun ti procent svarer i samme undersøgelse, at de aldrig kunne finde på at tage børnene ud af skolen for at tage på ferie.
"Vi oplever, at flere og flere forældre har råd til at rejse, og de tager lettere på, at børnene går glip af undervisning, end de gjorde for 20 år siden," siger Claus Hjortdal.

Kan gavne nogle elever

På Sønderholm Skole i Aalborg er Rune Træholt skoleleder. Han tager godt imod elever, der skal på ferie, også selvom det ligger uden for skolernes planlagte ferie. Han kan godt forstå, at forældrene gerne vil spare nogle penge.
"Jeg plejer at ønske dem god ferie, når de kommer og siger, at de skal rejse. Det er ikke noget stort problem hos os, og forældrene er meget imødekommende og tager ansvaret for, at eleven holder sig opdateret," siger han.
I nogle tilfælde kan det oven i købet være en fordel for nogle elever at komme lidt væk, mener skolelederen fra Aalborg.
"Vores opgave som skole er at sørge for, at børnene lykkes. Og det er ikke altid, at det sker i skolen. Hvis du har en elev, der oplever mange faglige nederlag, kan det give det barn fornyet styrke og selvtillid at komme på en skiferie, hvor han eller hun kan få nogle sejre," siger Rune Træholt.
Men når et barn er væk, handler det ikke kun om den enkelte elev. Det handler også om fællesskabet. Det mener Danmarks Lærerforening.
"Et barn indgår både i sociale og faglige fællesskaber i skolen. Når man tager på ferie, går man glip af det, og ens klassekammerater går glip af én," siger næstformand Dorte Lange, der understreger, at fridage uden for de planlagte ferier ikke er "skolens største problem" lige nu.

Det er forældrenes ret

"Det vigtigste er, at forældrene ikke sender et signal til deres børn om, at det, der foregår i skolen, er mindre vigtigt," siger hun.
I Danmark er det forældrenes ansvar, at deres barn modtager, hvad der svarer til ti års undervisning – den såkaldte undervisningspligt. Derfor har forældrene også ret til at tage deres barn ud for at tage på ferie, og skolerne kan ikke gøre noget ved det, fortæller Claus Hjortdal.
"De fleste skoleledere giver ikke fri, men registrerer ferie som fravær. Det er en måde, hvorpå de kan sikre sig, at hvis forældrene tager beslutningen om at holde fri ud over ferierne, og eleven ender med at blive svækket fagligt, så forbliver det forældrenes ansvar," siger han.
Nogle skoler har taget konsekvensen af de ferieglade forældre og deres børns fravær og lavet såkaldt rullende vinterferier, der forløber over to-tre uger, for at imødekomme fraværet.

Publiceret 11 February 2017 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV