Penge giver lykke, børn trækker ned

De lykkeligste danskere har penge, frihed og nul børn, men det er også sundt ikke at være konstant lykkelig hele tiden

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

lykke Prototypen på den lykkeligste dansker er ifølge lykkeforsker og økonom Christian Bjørnskov en ung eller gammel person, der har en stabil partner, er velhavende og har frihed til at vælge det liv, han eller hun gerne vil leve.
“Normalt har vedkommende arrangeret sig sådan, at der er overskud i økonomien til at gøre noget spontant. Det er nemlig forkert at sige, at rigdom ikke betyder noget for ens lykke,” fortæller han.
Men det er ikke kun kronerne på kistebunden, der påvirker ens lykke. Det samme gør ens politiske ståsted.
“Det afgørende er, om man oplever samfundet som retfærdigt eller ej. Stemmer du langt ude på venstrefløjen, er du mindre lykkelig end gennemsnittet. Hvorimod det omvendte gør sig gældende, hvis du tilhører den liberale højrefløj,” siger Christian Bjørnskov.

Børn giver mindre lykke

Mens de rige, liberale, ældre og unge med tjek på livet trækker gennemsnittet op, er det ud over dem på den yderste venstrefløj folk i den sidste halvdel af fyrrerne, der hiver gennemsnittet ned. Det siger direktør i Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking.
“På det tidspunkt i livet må vi sande, at det ikke blev til den internationale karriere eller statsministerposten, som vi som unge havde en naiv drøm om. Vi er i stedet blevet lige så meget leverpostej som alle andre,” forklarer han.
Man skulle måske tro, at ens børn kunne give én en snert af lykke, når nu titlen på cv'et ikke blev så prangende, som man have håbet på, men sådan er det ikke – tværtimod.
“Vores børn er faktisk med til at hive vores lykke ned mod vores livs nulpunkt for lykke i 40'erne. Selvom man også får en masse gode oplevelser med børn, så kan man tydeligt se, at det ikke opvejer alle bekymringerne og alt det andet, det omfatter at have børn,” forklarer lykkeforsker Christian Bjørnskov.
Man hører jo tit, at folk uden børn er bekymrede for at blive ensomme, når de bliver ældre. Har det, at man har børn, så ikke en betydning for, hvor lykkelig man er senere i livet?
“Nej, der er ikke noget i undersøgelserne, der indikerer, at ældre med børn er lykkeligere end ældre uden børn,” forklarer Christian Bjørnskov.

Glansbilleder

Psykolog og ekspert i lykke Louise Luxhøi peger dog på, at forskningen også viser, at det ikke kun er de overordnede faktorer, der afgør, hvor på lykkeskalaen vi befinder os. Vi kan også aktivt selv gøre noget for at påvirke vores egen lykke.
“Det, som er mest dræbende for vores lykke, er, hvis vi hele tiden sammenligner os med andre menneskers glansbilleder. Og det er nemt at falde i den grøft i et samfund, der hylder penge og status. Kig i stedet på, om du kan være succesfuld ved at leve efter dine egne værdier og har mennesker i dit liv, der gør dig glad,” forklarer Louise Luxhøi, der har skrevet bogen 'Mental topform – 28 dage til mere robusthed og overskud'.
Målet er ifølge Louise Luxhøi ikke, at vi skal være evigt glade og lykkelige hele tiden, for hvis vi ikke ved, at det svinger, så ved vi heller ikke, at vi har det godt.
Målet er i stedet, at vi skal træne vores mentale form, så vi har noget at stå imod med, så vi ikke ryger dybt ned i et mørke af bekymringer og stress, når lykken ikke lige tilsmiler os.
“Livet er fyldt med både gode og dårlige oplevelser. Hvis vi forventer, at livet skal være nemt, kommer vi let ind i en offerrolle, når livet viser tænder. Hvis vi i stedet vælger at møde udfordringer med en attitude af accept, har vi med det samme mere mod på at løse problemerne,” understreger hun.

Publiceret 11 March 2017 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV