Hver fjerde frygter badevægten

Vores forhold til badevægten går fra det ene yderpunkt til det andet. Tænk over, hvordan du bruger vægten, siger ekspert

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

En tur på badevægten kan påvirke vores humør i flere dage, og for godt hver fjerde dansker har frygten for at se resultatet i øjnene været så stor, at de helt har undladt at veje sig, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
“Det er i langt de fleste tilfælde, fordi de godt selv ved, at beskeden fra vægten ikke bliver god,” siger Martin Kreutzer, der er selvstændig kostvejleder, og uddyber:
“Der synes jeg, det er fornuftigt ikke at stille sig på vægten, for hvad kan man bruge det til, når man allerede ved, at det giver et nederlag? Du får intet ud af det i forhold til motivation og livsglæde, men du får en mavepuster og bekræftet nederlaget. Så hellere se indad og spørge: Hvorfor er det, jeg ikke vil på vægten? Er det, fordi jeg igen er begyndt at spise slik hver aften?”

Kan være et faresignal

Hos Statens Institut for Folkesundhed mener direktør Morten Grønbæk, at det er et faresignal, hvis man ikke har lyst til at veje sig.
“Det er jo lidt ærgerligt, for det kunne jo godt være dem, der mest af alt har brug for at følge med i deres vægt, fordi de har en BMI på over 30 og er i en risikogruppe for en række livsstilssygdomme. Der skal man måske holde lidt øje med tingene og bruge vægten som rettesnor for, hvordan man lever sit liv,” siger han og henviser til en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der viser, at andelen af overvægtige og svært overvægtige danskere er stigende.

Brug vægten rigtigt

I den anden ende af skalaen angiver 17 procent af danskerne, at de er en tur på vægten dagligt, mens knap tre ud af fire har været på badevægten inden for den seneste måned.
Det overrasker Morten Grønbæk.
“Det er jo helt vildt, for det er de færreste, der virkelig har brug for at følge med i vægten så ofte. Det kan man roligt slappe lidt af med.”
I Martin Kreutzers daglige arbejde som kost- og træningsvejleder ser han ofte, at folk bruger badevægten på en måde, hvor et vægttab på 200 gram 'kan sende folk i himlen', mens en vægtforøgelse på 300 gram 'kan gøre folk dybt ulykkelige'. Derfor opfordrer han til, at man tænker grundigt over, hvordan man bruger vægten.
“Den er klart bedst, når man bruger den til at bekræfte, at det går den rigtige vej. Der kan den virkelig motivere til at fortsætte det gode arbejde, fordi det bliver en succesoplevelse. Men når det går dårligt, er det et redskab, man bruger til at slå sig selv i hovedet med, og så er det ikke motiverende,” siger Martin Kreutzer.
Han peger i stedet på andre indikatorer, man kan bruge til at se, om man skal gøre en indsats.
“Tøjets form er det bedste pejlemærke. Alle kan mærke på deres tøj, hvor de er henne. Hellere bruge det til at starte en proces og så bruge vægten senere i forløbet til at få en god oplevelse,” siger han.Tøjets form er det bedste pejlemærke. Alle kan mærke på deres tøj, hvor de er henne
Martin Kreutzer, kostvejleder

Badevægten - ven eller fjende

40 procent af kvinderne har undgået badevægten af frygt for resultatet. Det samme har 11 procent af mændene. 
Sidste gang danskerne vejede sig, fik 53 procent et forventet resultat, 23 procent blev negativt overrasket, mens 19 procent fik en positiv oplevelse. 
Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.007 repræsentativt udvalgte respondenter.

Publiceret 12 March 2017 06:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV