Kun rentechok kan stoppe boligfest

Både Nationalbanken og regeringen forventer flotte prisstigninger til de danske husejere i 2017

Af
Af Troels Hein Bünger thb@sondagsavisen.dk

Selvom der kan være nok at bekymre sig om for tiden som boligejer med en fremtidig boligskat, der endnu ikke er på plads, og nogle nye ejendomsvurderinger, der heller ikke er det, så peger alt alligevel på, at det bliver en god forretning at eje sine egne mursten de kommende år.
Således forventer Nationalbanken, at huspriserne i år vil stige med 4,0 procent, mens regeringen i sin seneste 'Økonomisk redegørelse' forventer en stigning på 3,0 procent.
“Samlet set ser boligmarkedet meget stærkere ud, end det gjorde blot få år tilbage. Ikke kun i de store byer, men i særdeleshed også i resten af landet,” siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit Markets.
I en ny prognose vurderer Nykredit, at parcelhuspriserne vil stige med 3,8 procent i 2017, mens lejlighedspriserne – trukket af endnu et år med store stigninger i København – vil stige med 5,5 procent.
Dermed er der udsigt til prisstigninger, som er højere end den generelle pris- og lønudvikling.
Regeringen præsenterede for nylig sit udspil til en ny boligbekatning, som der lige nu forhandles om. Men selvom der lige nu er en del usikkerhed forbundet med livet som boligejer, er det næppe forhandlingerne om en ny boligbeskatning, der kommer til at ødelægge prisstigningerne.
“Jeg hæfter mig ved, at der lægges op til en glidende overgang til det nye system, hvilket taler for, at vi kommer til at se en stabil udvikling i priserne,” siger Tore Stramer, der kun ser en – måske to – ting, der kan spolere de flotte prisstigninger, som Nykredit i 2018 forventer, vil være på 2,9 procent på parcelhuse og 4,1 procent for ejerlejligheder.
“Hvis renterne mod forventning stiger kraftigt over en kort periode, vil det kunne ramme boligmarkedet ganske kraftigt, ikke mindst i København. Alternativt hvis dansk økonomi mod forventning bliver ramt af en lavkonjunktur med stigende ledighed. Men ingen af delene ligger i kortene.”

Ujævne stigninger

Prisstigningerne bliver dog ikke jævnt fordelt ud over Danmark. I Nykredits prognose forventes de største prisstigninger omkring de store byer og i Østsjælland, mens områder som Syd- og Vestjylland står til nogle mere begrænsede stigninger.
Den gode nyhed er dog, at prisstigningerne vil fortsætte med at brede sig til endnu flere steder i Danmark, så det fremover vil være endnu færre kommuner, der ikke oplever prisfremgang.
Når boligpriserne stiger mest i de større byer, skyldes det, at det er her, der findes den største økonomiske aktivitet og befolkningstilvækst. Det giver rift om boligerne, der ofte bliver solgt inden for de første par uger, hvilket er med til at presse priserne i vejret. Modsat er der stadig mange boliger til salg i landdistrikterne, hvilket holder priserne nede.
Især ejerlejlighedsmarkedet i København har fået meget opmærksomhed de seneste år efter flere års solide prisstigninger.
“Prisen på ejerlejligheder i København er høj i forhold til indkomst- og renteniveau, og der er en risiko for, at prisudviklingen er drevet af selvopfyldende forventninger,” sagde nationalbankdirektør Lars Rohde i forbindelse med bankens seneste kvartalsoversigt.
Helt så bekymret er Tore Stramer ikke.
“Hvis man ser på prisniveauet nu og her, er det højt, men ikke faretruende højt i forhold til den købekraft, der er. Det skyldes, at indkomsterne blandt boligejerne er høje, og at renteniveauet er faldet. Det ændrer selvfølgelig ikke på, at det er gået meget hurtigt, og at hastighederne ikke kan fortsætte i 2017 og 2018, og derfor forventer vi også, at prisstigningen i København vil blive gradvis mindre over de kommende år.”

Publiceret 12 March 2017 11:30

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV