Otte typiske fejl, når du indretter køkken

Opvaskemaskinens placering, for lille køkkenvask og en for svag emhætte er blandt de typiske fejl ved indretning af køkkenet. Læs, hvordan du undgår 8 af de mest almindelige fejl

Af
Af Kathrine Schmeichel

Det koster mange penge at indrette et nyt køkken. Derfor skal du undgå at begå fejl, der kan koste dig yderligere i form af både penge og irritation.
Her får du otte råd til, hvordan du kan undgå de mest typiske fejl, når du skal have et nyt køkken.
1) Fejlplacering af opvaskemaskinen
Sørg for at placere opvaskemaskinen korrekt i forhold til vask og affaldsspand.
Hvis opvaskemaskinen er til venstre for vasken, bør skraldespanden/stativet sidde på en højrehængt låge i vaskeskabet. Sidder lågen til venstre, er den i vejen, når du sætter servicet i opvaskemaskinen.
Affaldsstativ/udtræk og opvaskemaskine placeres på hver sin side af vaskeskabet/vasken, så du kan stå foran vasken og skrabe madrester ned i affaldsbeholderen til den ene side og skylle af i vasken og sætte servicet i opvaskemaskinen til den anden side.
Placér også opvaskemaskinen sådan, at trafikken omkring den ikke spærrer for dem, der står og arbejder med at skylle grønsager og tilberede mad.
2) For lidt plads omkring vasken
Sørg for, at du har minimum 60 cm plads på hver side af vasken til at sætte ting fra dig
Sådan indretter du køkkenet praktisk
3) For lille vask
Udover, at der skal være plads nok til at stille ting fra sig omkring køkkenvasken, er det vigtigt, at vasken er stor – og også dyb – nok. Køkkenvasken bør være mindst 45 cm bred på den ene led, så der er plads til en bradepande, mens en passende dybde er 16-18 cm.
Lad derfor være med at få en dobbeltvask, hvis det betyder, at hver vask bliver for lille, så du fx ikke kan komme til at vaske fade og bradepander ordentligt af.
Så er det bedre at have én stor vask – meget gerne med en afløbsbakke. Så kan du lægge grøntsager eller nyvasket køkkengrej til afdrypning, uden at køkkenbordet kommer til at sejle i vand, da det løber direkte ned i vasken.
4) Høj placering af ovn stjæler bordplads
Tilstrækkeligt med bordplads er vigtigere end en ovn i bordhøjde. Du kan bedre leve med at skulle bukke dig, når du betjener ovnen, end med et køkkenbord, hvor der er for lidt plads til køkkenarbejdet.
Ud over plads til en vask og kogeplader skal du have mindst 3 meter bord at kunne arbejde ved. Men det er også vigtigt, at der er plads til, at flere kan arbejde samtidig i køkkenet.
5) For få stikkontakter
Det moderne køkken kræver en del elstik, da vi bruger mange elektriske køkkenmaskiner, hvoraf flere har en fast tilslutning – fx til kaffemaskine, blender, juicemaskine, mælkeskummer, elkedel og brødrister.
Sørg derfor at have nok stik, så du ikke konstant skal hive stik og ledninger ud, når du skal bruge dit køkken og dine køkkenmaskiner.
6) For mange, brede skuffer
Vi elsker brede skuffer, fordi det ser godt ud og giver køkkenet et langstrakt udtryk. Men supplér brede skuffesektioner med smalle sektioner, bl.a. fordi brede skuffer giver mere rod, hvis ikke de er 'styret' af skuffeindmad, der holder styr på tingene.
7) For mange specialindrettede skabe
Specialskabe med særlige udtræk til bestemte køkkenting kan virke funktionelle og smarte, når du støder på dem i køkkenbutikken. Men de låser opbevaringsmulighederne i. Undgå derfor for mange specialindrettede skabe.
8) For svag en emhætte
Din emhætte skal være i stand til at tømme dit køkken for mados. Derfor er det vigtigt, at emhættens motor er kraftig nok til at gøre suget effektivt i det rum, den skal virke i. En typisk fejl er, at emhætten er for svag, når den skal fungere effektivt i et køkken-alrum.
Hvis dit køkken fx er 4x3,5x2,5 meter, er rumfanget på dit køkken 35 kubikmeter. Gang tallet med 10. I dette tilfælde er resultatet 350. Dvs., at du skal have en emhætte, der har en kapacitet på mindst 350 kubikmeter i timen.

Din emhætte skal være i stand til at tømme dit køkken for mados. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Din emhætte skal være i stand til at tømme dit køkken for mados. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Publiceret 18 March 2017 06:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV