7-Eleven og tanken har dyrest medicin – Rema 1000 vinder pristjek

Har du stoppet næse, hovedpine eller ondt i halsen, så gå uden om 7-Eleven og tanken, når du skal have håndkøbsmedicin

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Der er penge at spare, hvis man vil lindre symptomerne på hovedpine, allergi og ondt i halsen. I hvert fald hvis man normalt køber næsespray, smertestillende piller og hostesaft hos 7-Eleven eller på tanken. For de har et noget højere prisniveau end discountbutikkerne og Matas.
Vi har indkøbt ni slags håndkøbsmedicin, og priserne varierer, alt efter om forhandleren er discountbutik, supermarked, kioskkæde eller tankstation.
Vinder af pristjekket er Rema 1000, der har den billigste pose med håndkøbsmedicin. 326,15 kroner måtte vi slippe her mod 419,55 kroner hos 7-Eleven, der er tjekkets dyreste forhandler. En prisforskel på 93,40 kroner, hvilket gør kioskkæden næsten 30 procent dyrere end discountsupermarkedet. Med undtagelse af allergipillerne Benadryl, som fås billigst i Matas, har Rema 1000 de laveste priser på alle produkter.

Ikke på grund af åbningstid

Mange 7-Eleven-butikker har døgnåbent, men det kan ikke længere forklare, at kæden tager højere priser, mener ph.d. Mogens Bjerre, der er associate professor på CBS.
“Tidligere var det sådan, at butikker med lang åbningstid eller døgnåbent havde højere priser end andre, og kunderne var villige til at betale ekstra for at kunne købe varerne uden for almindelig åbningstid. Men flere discountbutikker har udvidet åbningstiden betragteligt uden at tage højere priser for deres varer. Så argumentet med at tage høje priser, fordi man har længe åbent, holder ikke. Butikkerne hænger fast i fortidens konkurrencebillede,” siger han.
De to tankstationer Circle K og Q8 ligger også i den dyre ende og er meget tæt på 7-Elevens priser.
“En detailforhandler vil traditionelt set tage den højest mulige pris for en vare. Prisen sætter de typisk efter, hvor mange konkurrenter de har i nærheden, hvor tæt de ligger på, og hvad konkurrentens priser er. Hvis en butik ligger alene, vil den altså ofte have højere priser, end hvis den ligger tæt på andre,” forklarer Mogens Bjerre og tilføjer, at prisforskellene også kan skyldes, at butikkerne har forskellige indkøbspriser og rabatter hos leverandørerne.

Apoteket ikke med i tjekket

Apoteket må gerne sælge pakker med 20 smertestillende piller, mens detailhandlen kun må sælge Kodimagnyl, Panodil og Panodil Zapp i pakker med 10 styk. Apoteket har ikke pakkerne med kun 10 piller, og derfor kan apotekets priser ikke sammenlignes med de andre forhandleres, fordi pillerne pr. styk er billigere, jo flere man køber. Her har apoteket altså en fordel ved at måtte sælge større pakninger. Desuden har de forskellige apoteker ikke altid ens priser på håndkøbsmedicin.

Sådan sættes prisen 
Medicin på recept koster det samme på landets apoteker, fordi det er de firmaer, der fremstiller eller importerer medicinen, der sætter priserne hver 14. dag. Men det er anderledes med håndkøbsmedicin, som også må sælges uden for apoteket. Her kan butikkerne selv sætte prisen.

Publiceret 08 April 2017 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen
SENESTE TV