Teknisk test afslører:

Kæmpe forskel på streamingtjenester

“Forbrugernes forståelse for tekniske udfald er ikke længere til stede,” advarer ekspert

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Når danskerne sidder i sofaen efter en lang arbejdsdag og uden held zapper forbi den ene tv-kanal efter den anden, er næste skridt i rigtig mange tilfælde at logge på en streamingtjeneste. Stadig flere springer helt tv-zapningen over og går direkte på Netflix.
Men selvom streamingtjenester fylder mere og mere i de danske stuer, er der fortsat stor forskel på brugeroplevelsen, alt efter hvilken tjeneste du bruger.
Det viser en teknisk test, som FlatpanelsDK har foretaget for Søndagsavisen, af 11 streamingtjenester på det danske marked.
Bruger man for eksempel tjenester som Netflix og Amazon, er stabiliteten, lyden og billedet typisk af så høj kvalitet, at man hurtigt glemmer, at man streamer. Andre tjenester kan med svingende billedkvalitet og udfald sætte tålmodigheden på prøve.
“Der er stor forskel på top og bund. Mit indtryk er, at de amerikanske tjenester generelt har et bedre teknisk fundament, og at en del danske tjenester ikke har prioriteret det tekniske højt nok. Det er en fejl, for stabilitet betyder ekstremt meget for brugernes oplevelse og tilfredshed,” siger Rasmus Larsen fra FlatpanelsDK, der har vurderet tjenesternes tekniske formåen.
Ifølge Claus Bülow Christensen, der er digital analytiker for Zibra Digital Media Group, er det tekniske aspekt blevet “grotesk undervurderet” af en del streamingtjenester.
“Det er altafgørende, at det tekniske bare kører. Det må ikke hakke, billedet skal være skarpt, lyden skal være i orden, og det må ikke gå langsomt. Forbrugernes forståelse for tekniske udfald er ikke længere til stede,” siger Claus Bülow Christensen og uddyber:
“Man husker det virkelig, når man har haft en aften, hvor man ville se en film, og det så ikke virker. Det prenter sig i hukommelsen hos folk, og når de bliver rigtig hidsige, går de på Trustpilot eller Facebook og raser ud. Man ser de her tjenester være nødt til at undskylde på deres Facebookside, fordi tingene ikke har fungeret. Det tager lang tid at genopbygge tilliden, så det er en katastrofe hver gang.”

Lang vej endnu

På trods af den svingende kvalitet har der de seneste år været et støt stigende antal danske husstande, som helt opsiger deres tv-pakke og i stedet bruger streamingtjenester til at underholde sig med.
Senest oplyste TDC, at de havde mistet 22.000 tv-kunder i første kvartal af 2017, og pegede på et stigende forbrug af streamingtjenester som forklaring.
Men kan stremingtjenester levere samme stabile oplevelse som kabel-tv?
“Nej. Over en bred kam er vi stadigvæk tre eller fire år fra, at det hele bare spiller med streaming. Så streaming kan ikke helt erstatte din tv-oplevelse endnu,” siger Rasmus Larsen fra FlatpanelsDK og forklarer:
“Der mangler noget brugervenlighed – for eksempel søgefunktioner på tværs af tjenesterne. Man navigerer meget i isolerede siloer, som det er i dag. Og så er for mange af de her tjenester teknisk bygget på fortidens viden og systemer. Der er mange selskaber, som arbejder på nye systemer, som vil forbedre stabiliteten markant. Så det kommer, men der er lang vej endnu.”


Publiceret 20 May 2017 06:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV