Vi får ikke talt ud med vores forældre

Mange konfronterer ikke deres forældre med dårlige oplevelser fra barndommen. Tag det op, hvis det præger jeres forhold i dag, siger eksperter

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

Har dine forældre såret dig eller overskredet dine grænser i din barndom, og har du aldrig fortalt dem det, er du langtfra alene. Mere end hver anden dansker, der er blevet såret af sine forældre, har aldrig konfronteret dem. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
At mange er tilbageholdende med at tage ting fra barndommen op, mener psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, kan skyldes, at vi prioriterer at have et godt forhold til vores forældre som voksne.
“Mange mangler energi og overskud til at tage det op. Måske er man afhængig af, at ens forældre passer ens børn, og så står man med håret i postkassen, hvis relationen i en periode bliver lagt lidt på is,” forklarer hun.
At der lurer skeletter i skabet, når det gælder forholdet til ens forældre, er ikke odiøst. Faktisk har Camilla Carlsen Bechsgaard aldrig mødt nogen, hvor forholdet var lutter idyl. Hun mener dog ikke, at man partout skal rippe op i fortiden.
“Er ens relation i dag fin, og befinder det, der skete i barndommen, sig i normalområdet, er det vigtigt at huske, at det er almindeligt, at man i en menneskelig relation ikke altid føler, at den anden dækker ens behov. Hav din voksne realitetssans med, når dit indre sårede barn begynder at tale, og husk, at dine forældre nok har prøvet at gøre deres bedste,” forklarer hun.

Forløsning for alle

Psykoterapeut Anne-Marie Jensen har haft flere voksne børn og deres forældre i relationsterapi. Typisk har knasterne i deres relation haft grobund i noget, der skete i barndommen. Hun mener, at det er godt at tage en dialog med ens mor og far, hvis der er ting, man simpelthen ikke kan slippe.
“Jeg oplever, at det både kan forløse en masse dårlig samvittighed hos forældrene og betyde meget for barnet at føle sig hørt og anerkendt. Man skal dog ikke forvente, at man bare kan lægge det hele over på forældrenes skuldre. Man skal også investere noget af sig selv, hvis der skal rettes op på relationen,«“forklarer hun.

De skal være modtagelige

Psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard oplever, at rigtig mange voksne fortsat kæmper med sårene fra forældrenes skilsmisse. Er det tilfældet, giver det god mening at sætte sig ned med ens forældre, når man selv har fået børn, og få en forklaring på, hvorfor de ikke kunne tøjle deres følelser. Hun anbefaler, at man forbereder sig rigtig grundigt på snakken.
“Sæt dig ned med en, der kender sammenspillet mellem dig og dine forældre, og brug vedkommende til at få sorteret i, hvad der er vigtigt at få på banen, og hvad der er bagateller. På den måde undgår du fuldstændig usorteret at vælte en skraldespand med brok ud over dine forældre,” forklarer hun.
Den vigtigste forudsætning for et konstruktivt udfald er dog, at ens forældre evner at reflektere over deres følelser og handlinger, påpeger Camilla Carlsen Bechsgaard:
“Det kan være enormt svært og konfliktfremkaldende at tage de her ting op, hvis det intet bringer med sig. Og selvom man i sit voksenliv har lært at tale om følelser, selvom der ikke var tradition for det i barndomshjemmet, er det ikke ensbetydende med, at ens forældre også er blevet i stand til det,” forklarer hun.
Anne-Marie Jensen er enig i, at man skal have en vis forventning om modtagelighed hos sine forældre, inden man skal prikke hul på bylden. Er der det, er der til gengæld ingen grund til at holde sig tilbage med at få talt ud om ting, der giver ridser i relationen.
“Vi får bedre set hinanden for, hvem vi er, når vi åbner os og tilbyder andre at gøre det samme. Mange vil jo gerne have en kærlig relation til deres forældre, og det er spild af liv, hvis vi ikke snakker om det, der også gør ondt,” forklarer hun.

Fakta

70% af de danske mænd og 50% af de danske kvinder, der er blevet såret af deres forældre i barndommen, har ikke konfronteret dem.
25% har aldrig oplevet, at deres forældre har såret dem eller overtrådt deres grænser. 
Kilde: YouGov, 1.008 svar

Publiceret 12 June 2017 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV