Billige solbriller beskytter lige så godt som dyre

Alle ni par solbriller i testen til priser mellem 19 og 1.248 kroner beskytter optimalt mod både uva- og uvb-stråler

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

De dyreste solbriller indkøbt til denne test er 65 gange dyrere end de billigste. Men alle ni par har optimal beskyttelse mod uva- og uvb-stråler.
Det viser en test foretaget af optometrist Joaquim Torner Jordana og afdelingslæge Nina Jacobsen fra øjenklinikken ved Rigshospitalet, som har målt uv-beskyttelsen i et spektrofotometer.
“Der er ikke nogen grund til at købe de dyre briller, hvis man bare er på udkig efter et par solbriller med optimal uv-beskyttelse,” siger Joaquim Torner Jordana og påpeger, at man dog godt kan være uheldig at købe briller med dårlig uv-beskyttelse.
“På markeder eller på stranden kan man risikere at købe kopivarer uden tilstrækkeligt uv-filter. Jeg vil råde til, at man køber CE-mærkede solbriller i en butik. Så bør uv-beskyttelsen være i orden,” siger han og suppleres af Nina Jacobsen:
“Man skal også tænke over, at hvis man vælger en smal solbrille, kan strålerne komme ind fra siden, ovenfra og nedefra, så øjne og øjenomgivelser ikke beskyttes optimalt.”

Mere end uv-filter

Uv-beskyttelsen er altså i top, også hos testens billigste briller fra Søstrene Grene. Men de knager, når man folder de meget stramt monterede stænger ud.
“Her kan man måske tale om en kvalitetsforskel. Holdbarheden og materialerne kan være bedre i dyrere briller, som også kan have coatede glas, der beskytter mod ridser,” siger Nina Jacobsen.
Joaquim Torner Jordana råder også til, at man ved køb af solbriller lægger mærke til, om farverne bliver forvrænget, og om udsynet virker behageligt og skarpt.
“Desværre har andre undersøgelser vist, at både billige og dyre briller kan have små defekter i glassene, og det kan give hovedpine og andre gener ved længere tids brug,” siger han.

Publiceret 08 July 2017 06:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV