Danskernes fede ferie:

Nu starter madfesten

Danskerne lammetæver deres krop på sommerferien med store mængder fed mad. Men der er også positive effekter, når vi rejser ud af landet og øger indtaget af pizza, drinks og is. “Det giver en lykkefølelse,” forklarer ekspert

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Når danskerne de kommende uger rejser på sommerferie, går turen mod nye oplevelser, sol, strand, total afslapning – og bunkevis af fed mad.
I mange tilfælde er vores ferier faktisk ét stort gilde, hvor usund mad og alkohol står øverst på menuen. Knap otte ud af ti indtager mere usund mad og drikke, når de er rejst væk på ferie. Og det er især vores indtag af is, desserter, snacks, alkohol og fastfood, der ryger i vejret, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
“Det er helt klart den tid på året, hvor flest danskere lægger sig ud. Vi taler ofte om tre til fem kilo hen over en sommerferie. Mange lammetæver deres krop i den her periode,” siger Martin Kreutzer, ernæringsekspert og professionel kostvejleder hos Bodycomp, og uddyber:
“I julemåneden er det enkelte dage, hvor man skal kæmpe imod ædegildet, men i sommerferien strækker det sig over en længere periode, hvor den dårlige mad bliver hverdag. Den enkelte flødeis er jo sådan set harmløs, men når du rammer flødeis nummer 27 på 14 dage, er det ikke godt.”

Stresser os i flere uger

Når vi spiser mere usund mad på ferien, bliver kroppen trænet op til det, og derfor har mange svært ved at lægge de dårlige vaner på hylden i flere uger efter hjemkomsten.
Og det er ikke den eneste slagside ved at gå mad-amok på ferien. Det kan også blive ubehageligt mentalt.
“Desværre er der mange, der ender med at få dårlig samvittighed efterfølgende og gå og stresse over de ekstra kilo i flere uger. Det bidrager til lavere selvværd og et dårligere psykisk velbefindende. Så det stresser kroppen og psyken. På den måde har det en negativ effekt for mange,” siger Bjarne Toftegård, der er ekspert i stress hos Forebyg Stress.
Men hvis vi både bliver tykkere af det og risikerer at blive påvirket psykisk, hvorfor vælter vi os så i mad og drikke på ferien?
“Fordi det giver os nydelse og glæde. Når vi er på ferie, giver vi helt slip på de bånd, vi lægger på os selv i hverdagen. Vi holder ikke kun ferie fra arbejde og hverdagens rutiner, vi holder også ferie fra sundhedsregimet. Vi vil bare hygge os, og usund mad fylder ret meget i den danske hyggekultur,” forklarer Jon Fuglsang, der er madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.
Det er faktisk bevist, at tur nummer tre i buffeten, selvom vi for længst er mætte, eller masser af flødeis og burgere kan have en positiv kemisk effekt i hjernen.
“Der bliver udløst en masse stoffer, som giver os en lykkefølelse – en regulær glædesrus. Det er derfor, vi bliver ved med at gøre det. Det kan godt være, at vi bliver overmætte og får det skidt lige bagefter, men hjernen husker, at det var dejligt. Og vi associerer det med at spise med andre mennesker og have det hyggeligt,” siger Martin Kreutzer og uddyber:
“I andre lande associerer man måske hygge med en espresso. I Danmark er det flødeis og hvidvin.”

Giver virkelig slip

På trods af de mange negative konsekvenser kan madorgiet faktisk have en direkte afstressende virkning – men kun hvis man ikke har tendens til at være ked af sin vægt.
“For nogle kan det være helt fint at ligge på stranden og spise is og fed mad og drikke drinks ud fra et stressmæssigt synspunkt. Det er nemlig et ultimativt udtryk for, at vi er afslappede og forkæler os selv. Så det kan sagtens være afstressende og have en positiv effekt mentalt,” siger Bjarne Toftegård.
Alligevel mener ingen af eksperterne, at det helt overordnet er en god ting, at så mange ferier står i madorgiets tegn.
“Det er en lidt unødig måde at koble fra på, synes jeg. Det er ret ekstremt, at så mange slår så kraftigt over fra et sundhedsregime til at gå amok i buffeten dagligt på en all inclusive-ferie. Man giver virkelig slip, og der kunne man måske godt tænke lidt over mængderne eller spise noget mere lokal mad i stedet for pomfritter og pizza hver dag,” siger Jon Fuglsang.


Publiceret 08 July 2017 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV