Ugens test:

Taber-gin drukner i alkoholsmag

Kendt mærke ender som bundprop. Mange får ros, men ingen efterlader et mindeværdigt indtryk, mener dommerne

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

Engang var gin en fattigmandsdrik lavet på rådne korn. I dag findes gin i mange afskygninger fremstillet af nøje udvalgte råvarer. Vi har bedt lektor Michael René fra Professionshøjskolen Metropol og Michael Sperling, der står bag bloggen 'En Verden af Gin', om at bedømme syv udgaver af London Dry Gin fra supermarkedernes hylder.

Kedelig og sprittet

På Beefeaters etiket fremgår det, at det er verdens mest vindende gin, men den høster langtfra topkarakter hos smagsdommerne, der betegner den som klassisk, men kedelig.
“Hvis man gerne vil noget med sit produkt, er man god til at designe smagen, så den sidder i lang tid. Her er det, som om man gerne hurtigt vil videre,” forklarer Michael Sperling om ginnen, der ender med to stjerner.
Mens de to dommere savner mere smag i Beefeater, er der smæk på smagen i Tanquerays bud på en London Dry Gin, men det er ikke den rette af slagsen.
“Den har en virkelig skarp, spids smag af alkohol,” lyder det fra Michael René om ginnen, der har testens højeste alkoholprocent.
“Det er fint, at man kan smage alkoholen, men den skal gerne fade ud og give plads til noterne. Hvis der er nævneværdige noter at finde i denne gin, så ødelægges de af den sprittede smag,” påpeger Michael Sperling.
Tanqueray ender i bund med kun en enkelt stjerne.

Fyldig smag og blomsterhav

I den bedre halvdel af skemaet placerer dommerne Finsbury, Gordon's, Bombay Sapphire og Bulldog.
Sidstnævnte får ros for at smage frisk af citrus og krydret af fyrnåle, mens både Gordon's og Finsbury har appelsinsødme og noter af kardemomme, hvilket giver ginnen en fyldig smag.
“Den har en god afmontering. Den starter kraftigt og runder fint af,” siger Michael René om opbygningen i smagen i Gordon's.
Michael Sperling fremhæver Finsburys samlede udtryk.
“Den har en lidt blomstret rodagtig smag, som er meget typisk i gin. Den er detaljeret og har en god balance,” siger han om Finsburys gin, der på grund af den billigste literpris ender først i skemaet.
I mange af varianterne kan man ane noter af blomster, men i Bombay Sapphire står de i fuldt flor.
“Mit første indtryk var blomst, blomst, blomst. Den dufter af et miks af enebær, mild koriander, røg og mild halm og er meget anderledes end de andre,” siger Michael René, og Michael Sperling giver ham ret.
“Den vil helt sikkert noget andet end de andre. Det er mere blomst end enebær, der står klart her, og jeg kan faktisk godt lide det,” siger han.

Ingen mindeværdige

Selvom mange af varianterne får en bedømmelse over middel, er der ingen af dem, der får dommerne helt op at ringe.
“Der er flere gode præstationer, men ingen af dem er mindeværdige. De mangler detaljer, fedme og særegenhed for at kunne komme i nærheden af toppen af skalaen,” lyder forklaringen fra Michael Sperling.

Sådan skal en London Dry Gin være

For at en gin kan få betegnelsen London Dry, skal den leve op til nogle specifikke fremstillingskrav. Den skal bestå af naturlige ingredienser, alle botanicals (smagsgivere) skal destilleres, og efter destilleringen må der kun tilsættes vand eller ren alkohol af samme høj standard som ginnen. Den skal fortrinsvis være tilsmagt med enebær, men ellers må der puttes de smagsnoter i, som man lyster.
Kilde: Michael Sperling

Publiceret 13 August 2017 14:00

SENESTE TV