FORFATTER:

”Jeg tror så meget på ungdommen”

Jonas Kleinschmidt er debuteret med en følelsesladet ungdomsbog, der handler om, hvordan man finder sin egen vej i livet, hvis man, som The Byrds synger, ’Wasn’t Born to Follow’

Af
Af Pernille Borenhoff

Jonas Kleinschmidt er vild med musik og fodbold. Og han er vild med at skrive. I sidste uge debuterede den 34-årige cand.mag. i dansk og kulturformidling med romanen ’Dig og mig og Zlatan’. En ungdomsbog, der handler om at miste. Om de svære teenageår og om stærke venskaber. Jonas Kleinschmidt er født og opvokset i Sorgenfri. Han har gået på Virum Skole og Virum Gymnasium, og er man lokalkendt, er det ikke svært at genkende lokaliteter i romanen som Sorgenfri Station, højhusene på Grønnevej, fodboldbanerne bagved og den nu nedlagte politistation. I bogens første kapitel er der flash-back til dengang, hvor bogens hovedperson Lasse var mindre. Dengang hans storebror stadig levede, og dengang hans forældre kunne finde på at sætte ’Wasn’t Born to Follow’ med The Byrds på grammofonen. Og danse til den. “Jeg er forelsket i sangens tekst som en metafor for, hvordan man finder sin egen vej i livet. Hvordan man undgår at blive en medløber, men i stedet kan blive det modsatte. At man som Zlatan lærer at gå selv på banen, og at man ved at gå selv i livet bliver et helt og selvstændigt menneske,” siger Jonas, som Det Grønne Område har sat i stævne på Virum Skole. De unge i dag hører måske ikke The Byrds og Bob Dylan, men ifølge Jonas lytter de så til kunstnere som Sivas, som også spiller en stor rolle i romanen. ”Den nye hip-hop har et sprogligt overskud og sætter også mange følelser i spil og spiller spørgsmålet: hvad er det gode liv?” Jonas var ikke i tvivl om, at det var en roman for unge, han skulle vælge at debutere med. “Jeg elsker coming of age-genren. Med romanen ville jeg dykke ned i unge drenges følelser. Mine egne drengeår husker jeg som mættede af følelser. Piger var vigtige, men ens drengevenskaber var endnu vigtigere. Og jeg har ønsket at beskrive, hvor tæt man kan komme på sine venner i den alder. Det er en fantastisk tid at dykke ned i. Alt sker for første gang og føles magisk,” siger han.

Store følelser

I romanen føler Lasse sig meget alene efter tabet af sin storebror. Han kan ikke tale med vennerne, men i fodbolden oplever han et frirum. Han føler, at han glider længere og længere væk fra både sine forældre og sine gamle venner, men en dag kommer der en ny dreng ind i klassen, og de to drenge, der er vidt forskellige og kommer fra diametralt forskellige miljøer, opbygger et nært venskab, der hjælper dem begge videre i livet. “Jeg vil gerne tale om de store ting i livet. Om livet, døden og om hvordan man dealer med det. Unge mennesker er ikke overfladiske. De vil gerne tale om store emner. Det er os, der er ældre, der gør dem mere overfladiske, end de er. Men de unge orienterer sig enormt bredt. Jeg tror SÅ meget på ungdommen, Hvis der er nogen, der har skylden for, at det går skidt i verden, så er det da de ældre, reaktionære kræfter. Det er ikke de unge,” siger Jonas, der på ingen måde mener, at vi skal være bange for at give stafetten videre til den nye generation. Romanen er udgivet på forlaget Turbine. “De har en god tradition for at udgive ungdomslitteratur, og de antog den for et halvt år siden. Tiden herefter er gået med det redaktionelle arbejde. Det har været virkelig sjovt og meget lærerigt,” siger Jonas Kleinschmidt, hvis næste roman har drenge og gruppedynamik som omdrejningspunkt.

Publiceret 30 August 2017 11:00

SENESTE TV