Mange fejl og mangler i takeaway

Mere end hver tredje, der har købt takeaway inden for det sidste år, har oplevet fejl. Hvilke rettigheder man har, afhænger af den konkrete situation, siger Forbrugerrådet

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

“Jeg blev virkelig irriteret. Når man siger, hvad man vil have på sin mad, så forventer man jo også, at det er det, der kommer på,” forklarer Lukas Johansen om en oplevelse, hvor han i stedet for at få en pizza med ekstra oliven og løg fik en pizza, hvor størstedelen af ingredienserne manglede.
Og han er langtfra den eneste, der har oplevet fejl ved køb af takeaway. I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, svarer mere end hver tredje dansker, der har købt takeaway inden for det seneste år, at der har været fejl eller mangler i det, de har modtaget.
Når man køber takeaway, indgår man typisk en aftale om, hvad man skal have, hvornår man skal have det, og hvad det skal koste. Som forbruger har man nogle rettigheder, hvis man ikke får den mad, man har bestilt, forklarer Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.
“Hvilke rettigheder man har, afhænger af aftalen og den konkrete situation,” siger hun.

Ring med det samme

Tina Jensen har flere gange prøvet, at der var fejl i det, hun modtog. En af gangene endte hun med at spise en andens sushi.
“Det virkede, som om der var byttet om på leveringerne. Det er da irriterende, at der ikke er mere styr på det. Sådan en oplevelse gør bare, at man ikke bestiller fra samme sted en anden gang,” forklarer hun.
Tina Jensen valgte ikke at brokke sig, fordi hun i forvejen havde ventet i lang tid.
Hos Forbrugerrådet Tænk anbefaler Tina Dhanda Kalsi, at man ringer til butikken med det samme, uanset om man vil vente på, at de retter op på fejlen eller ej, for det er et incitament til, at de skal være ekstra opmærksomme fremover.
“Hvis man lige så gerne vil spise det, man har fået, skal man da gøre det. Men man skal jo heller ikke kaste penge efter noget, man aldrig ville have bestilt. Og så skal man være opmærksom på, om man har betalt mere for det, man har bestilt, end det, man får leveret. Har man det, skal man naturligvis have differencen refunderet,” forklarer hun.

“Jeg blev virkelig irriteret. Når man siger, hvad man vil have på sin mad, så forventer man jo også, at det er det, der kommer på,” fortæller Lukas Johansen. Foto: Kristian Brasen

“Jeg blev virkelig irriteret. Når man siger, hvad man vil have på sin mad, så forventer man jo også, at det er det, der kommer på,” fortæller Lukas Johansen. Foto: Kristian Brasen

Vær tålmodig

Vil du gerne have, at der rettes op på fejlen ved leveringen, skal takeaway-stedet som udgangspunkt efterlevere det, der mangler.
“Det er en ulejlighed, hvis man i forvejen har ventet i 40 minutter, men en eller anden form for gene må man tåle for at kunne sikre, at parterne skal kunne opfylde deres del af aftalen. Nogle vil måske give kompensation for ulejligheden, men det er ikke nødvendigvis et krav,” forklarer hun.
Har du hentet maden i butikken, og er du ikke er kommet hjem med det, du have regnet med, anbefaler Tina Dhanda Kalsi også, at du ringer til butikken.
“Det er butikkens ansvar, at du får det rigtige med hjem, men du kommer nok selv til at skulle hente det, der mangler. Rent juridisk er butikken ikke nødvendigvis forpligtet til at køre ud og levere det, du mangler, og måske har de heller ikke mulighed for det. Men det vil da være god service,” forklarer hun.
Uanset hvornår du opdager fejlen, råder Tina Dhanda Kalsi til, at man ikke lader sit temperament koge over.
“Tag en dyb indånding, og prøv at skabe en god dialog – det er sjældent godt at optrappe en konflikt fra start. Hvis man siger det stille og roligt, tror jeg også, at langt de fleste steder har interesse i, at deres kunder er tilfredse,” forklarer hun.

“Det virkede, som om der var byttet om på leveringerne. Sådan en oplevelse gør bare, at man ikke bestiller fra samme sted en anden gang,” siger Tina Jensen. Foto: Kristian Brasen

“Det virkede, som om der var byttet om på leveringerne. Sådan en oplevelse gør bare, at man ikke bestiller fra samme sted en anden gang,” siger Tina Jensen. Foto: Kristian Brasen

Publiceret 10 September 2017 11:30

SENESTE TV