Anklager om drabet på politimand Jesper Jul:

"Det var en ren likvidering"

Anklager og forsvarer fremlægger hver deres procedure i Glostrup Ret i dag

Af
Af Finn Due Larsen

Der var tale om en meget bevidst og kynisk handling fra den 27-årige tiltaltes side, i sagen om drabet på Jesper Jul. Derfor bør den 27-årige dømmes for drab.
Det sagde anklageren i Glostrup Ret her til formiddag, i sin procedure, hvor sagen blev gennemgået, som den bliver vurderet fra anklagemyndighedens side.
Anklageren begrundede med, at der ingen tvivl er om drabet på Jesper Jul var en meget bevidst og planlagt handling.
"Det var en kynisk og koldblodig beslutning at han ville slå en politibetjent ihjel. Det var en ren likvidering", sagde anklageren, der henviste til både øjenvidne-forklaring og video-optagelser, der har været fremlagt i retten.
"Der er ingen tvivl om, at den skudafgivelse vi ser på videoen, der er det tiltaltes hensigt at dræbe. Det var ikke en impulsiv handling, men noget han har planlagt i lang tid", sagde anklageren og henviste til dokumentation for flere Google-søgninger på nettet om drab på politifolk, og at den 27-årige havde stjålet en Kaliber 22 dagen før drabet.
Hun henviste også til, at en kollega til Jesper Jul som øjenvidne havde afgivet forklaring, hvor det fremgik, at Jesper Jul blev skudt på få meters afstand direkte i hovedet.
Anklageren mente, at den 27-åriges forklaring i retten var usammenhængende og utroværdig. Den gik på, at han ville skyde betjenten i ryggen, og at det kom bag på ham, at Jesper Jul sank sammen efter skuddet.Forsvarer: Grov vold, ikke drab

Men forsvaren mener ikke, det er bevist, at der er tale om en handling, der havde til hensigt at dræbe.
"Den tiltalte udøver et groft og farligt legemsangreb, det er der ingen tvivl om. Men man kan godt begå et legemsangreb, som er farligt, som ikke er drab", sagde forsvareren i sin procedure.
Han mener ikke, at selv om videoen viser, at der blev skudt mod Jesper Jul fra klods hold, så er det et bevis for, at det var med hensigten at dræbe.
"Man skal passe på ikke at lade følelserne styre i denne sag. Der er et højt krav til bevisførelse i straffesager som disse", lød forsvarerens opfordring til nævninge og domsmænd.
Han gennemgik eksempler på retspraksis, hvor tiltalte for drab og forsøg på manddrab er blevet dømt for grov legemsbeskadigelse.
Samtidig stiller forsvareren spørgsmålstegn ved, om Google-søgninger som dem der er fremlagt i retten - med videoer med politidrab og lignende - kan betragtes som afgørende beviser for, at det var en planlagt handling.
Indkaldelsen af en betjent, der var øjenvidne til skuddet mod Jesper Jul, stillede forsvareren sig undrende overfor:
"Man bruger et politi-vidne, som er følelsesmæssigt involveret. En kollega, der er øjenvidne, skulle altså være et nagelfast bevis? Det forstår jeg ikke."

Efter anklagers og forsvarers procedurer trækker nævninge og domsmænd sig tilbage for at votere i sagen.
Dommen afsiges på fredag klokken 10.

null

Publiceret 13 September 2017 12:31

SENESTE TV