Den mørke side af internettet

Der findes en side af nettet, som almindelige brugere aldrig ser. Her flokkes kriminelle, anarkister og frihedskæmpere

Af
Af Rasmus Elm Rasmussen Datatid TechLife

Der er internettet. Og så er der det mørke internet. Et sted uden for internettets almindelige love og regler. Her færdes forbrydere på lige fod med frihedskæmpere. Her kan du købe stoffer og våben og browse i fuld anonymitet, og her kan du aflevere hemmelige dokumenter til pressen.
Men hvad er det mørke internet egentlig, og hvordan fungerer det?

Uden for søgelyset

Normalt kan enhver aktivitet på nettet spores af myndigheder eller andre, der har de rette værktøjer til det.
Internettet består af myriader af forbundne servere, og når du og jeg surfer ind på en af dem for at hente information, sætter vi tydelige fingeraftryk. Det sker i form af ip-adressen på vores computer, smartphone eller tablet, populært sagt enhedernes cpr-nummer.
Selv hvis du sætter din browser til at fungere 'inkognito' – det kan næsten alle browsere – kan alle dine aktiviteter på nettet spores. Ikke at de altid bliver det, men de kan.
Men der er en vej udenom – en mulighed for at optræde helt anonymt på nettet. Man kan pakke sin kommunikation på nettet ind i flere lag kryptering, så det er umuligt for andre at finde frem til såvel afsenderen som modtageren.

Friere kommunikation

Det er på grund af denne kryptering, at det mørke internet er så tiltrækkende for folk, der af den ene eller anden grund ikke vil opdages.
Det mørke net er da også ufravigeligt koblet sammen med kriminalitet. Men hvorfor overhovedet begive sig et sted hen, der tilsyneladende er domineret at børneporno, svindeloperationer og handel med narkotika og våben?
Jo, for det mørke internet er ikke kun forbrydernes legeplads. Hvis man for eksempel opholder sig i et land, hvor kommunikationen bliver undertrykt, eller man ønsker at videregive dokumenter til medier uden at kunne spores, så er den hemmelige kommunikationsvej en mulighed for at føre en friere samtale.
En del internationale medier som The New York Times og The Guardian har sider, hvor man i hemmelighed kan uploade dokumenter. Sådan kan man videregive følsomme oplysninger helt anonymt.

Kun med særlig browser

Men hvor er det mørke internet henne? Du kan ikke få adgang til det med den browser, du normalt bruger. Hverken Chrome, Internet Explorer, Safari eller Firefox giver direkte adgang til dette mørkeland.
Og siderne på det mørke net indekseres ikke, så du kan ikke søge dem frem med Google, Bing eller en anden søgemaskine.
En af de mest populære måder at finde ind i det mørke net på er at benytte en speciel browser, der heddder Tor. Her dirigeres al internettrafikken gennem et særligt netværk, der besværliggør muligheden for at spore din færden på nettet.
Enhver kan således få adgang til det mørke net. Det er dog ikke en opfordring til at begive sig derind. For det mørke internet bør omgås med varsomhed. Her er der nemlig ingen sikkerhed som i den kontrollerede internetverden, vi er vant til at færdes i.

Kræver et vist IT-kendskab

Hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center følger man også med i, hvad der sker på det mørke internet.

"Jeg vil helst ikke sige noget konkret om vores tilstedeværelse, men det er da klart, at vi er til stede der, præcis som vi kører med patruljevogne rundt i gaderne," siger operativ chef for NC3 under Rigspolitiet, Niels Sørensen.

Han fortæller, at det kræver et vist IT-kendskab, at bevæge sig rundt i de kriminelle afkroge af The Dark Web.

"At downloade en browser til The Dark Web, er som at downloade en almindelig browser. Det kan de fleste håndtere. Men hvis man skal finde frem til nogle af de steder, som de kriminelle bruger, så kræver det et vist kendskab. Det er også en stor udfordring for politiet at kigge de kriminelle over skulderen," siger Niels Sørensen.

På mange af siderne skal man nemlig identificere sig selv for at få adgang til indhold, og her nytter det jo ikke, at politiet afslører, hvem de er.

Kvinde bestilte lejemorder

En 58-årig kvinde fra Hellerup sidder netop nu varetægtsfængslet sigtet for at have planlagt og bestilt et lejemord netop på The Dark Web via hjemmesiden "Crime Bay by Chechen Mob", som i sit navn henviser til den tjetjenske mafia.

LÆS DEN HISTORIE HER: Hellerup-kvindes iskolde bestilling til lejemorder: Brug lyddæmper og dræb ham i første forsøg

Dybt og mørkt net

Det mørke internet er en del af det såkaldt dybe internet ('deep web'), som er en samlebetegnelse for alle de dele af internettet, som ikke kan findes af søgemaskiner. 
Det er der som udgangspunkt intet skummelt i. For det dybe internet omfatter ikke kun det mørke net, men også brugerdatabaser, webmailsider, forskellige intranet, krypterede sider og andre tjenester på nettet, som kan være helt harmløse.

Tre ting, du skal vide
Det mørke internet fungerer ikke som det almindelige net:
1. Umuligt at spore: Effektiv kryptering gør, at ens færden kan ikke spores på det mørke internet.
2. Ingen søgemaskiner: Man skal vide, hvad man leder efter, for man kan ikke søge netsiderne frem med en søgemaskine.
3. Kræver speciel browser: Almindelige browsere kan ikke få adgang. Det kræver en speciel browser.

Publiceret 05 November 2017 06:00

SENESTE TV