Borgere står frem:

Fortæller ærlige beretninger om et liv fra kaos til håb

Flere albertslundere står frem med hudløst ærlige fortællinger i ny bog

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

“Fra kaos til håb - personlige beretninger om stress, depression og angst”.
Sådan hedder en ny bog, udgivet på Forlaget Vestegnen. Den beskrives som et kalejdoskop af fortællinger fra mennesker som har haft kaos, stress, angst, depression, traumer tæt inde på livet, men har fundet håbet for fremtiden.
Heriblandt borgere, som VVC Kursuscenter dagligt hjælper tilbage til arbejdsmarkedet ofte efter en periode med personlig afklaring og udvikling.
Bogen er fyldt med hudløst ærlige beretninger om udfordringer, som den enkelte kursist har kæmpet med, i kampen for at få hverdagen til at fungere igen:
Om Maria, der fik en psykose efter en abort, om Minna og Per, der begge har oplevet seksuelle krænkelser som børn og unge, og som har haft selvmordstanker tæt inde på livet, om at leve med posttraumatisk stress-syndrom og mange, mange andre.

Kan inspirere andre

Lone Rytsel, der er skoleleder på VVC, fortæller, at hun fik ideen til bogen efter mange års arbejde med brugerne på VVC. Men understreger også, at der er bidrag fra andre, der ikke har været omkring VVC, men godt kunne have været det.
“Jeg har tit tænkt, at hvis de historier kom ud, kunne andre få glæde og inspiration af dem. Det var vigtigt for mig, at de fik lov til at fortælle deres egen historie på deres helt egen måde. Samtidig ville jeg kunne vise dem, at det var seriøst ment, når vi taler om at lytte og møde den enkelte kursist i øjenhøjde.”
Rundt omkring kaffebordet på VVC nikkes der. Nogle af bidragyderne til bogen er sammen med Lone Rytsel og virksomhedskonsulent Ove Kock Larsen fra VVC samlet til en snak.
Med stor åbenhjertighed beretter de om deres liv, som de også gør i bogen.
“Det er vigtigt for mig at kunne give videre, hvad vi alle har været igennem. Jeg har intet at skjule, jeg har lagt det bag mig og er glad for livet. Jeg håber, at bogen kan være med til at give håbet videre til andre”, siger Per Sørensen.
“Jeg har altid båret min diagnose frem foran mig, som jeg plejer at sige. Men jeg har oplevet at gå fra offer til kriger”, siger Maria.
“Jeg er super-ekspert i at skjule min PTSD, men synes åbenheden er utrolig vigtig”, siger Minna.

VVC hjælper videre

Alle omkring bordet nævner fænomenet “MeToo”, der har floreret på Facebook, hvor kvinder står frem og fortæller at de er blevet krænkede seksuelt. Ånden i bogen er på en måde den samme, fremhæver de, men fænomenet får også blandede reaktioner:
“Jeg synes det er fantastisk at der er skabt en platform hvor alle kan komme til orde, og der bliver skabt synlighed på hvor stort et samfundsproblem der er på mange niveauer. Men jeg ønsker ikke selv at være med i det. For det jeg har været udsat for, er meget mere alvorligt end at blive befamlet til en fest”, siger Minna.
Lone Rytsel forklarer, at bidragene i bogen er meget forskellige.
“Nogle er meget alvorlige, med seksuelle krænkelser og vold, andre fortæller om at leve med et handicap eller en diagnose.”
Hos VVC handler det meget om at hjælpe de, der har svært ved at komme ud på arbejdsmarkedet, videre til et job. Ove Kock Larsen forklarer, at statistikken viser, at det lykkes i seks ud af 10 tilfælde:
“Vi fokuserer her på Kursuscentret i første omgang på den menneskelige autencitet hos vores ansatte, og i anden række på de faglige kvalifikationer.”
Per Sørensen, der udover at være bidragyder til bogen også har været underviser på VVC i en lang årrække, tilføjer:
“Vi plejer at sige, at man kommer ind på VVC “på grund af noget”. Når man forlader stedet for at komme i arbejde, er det “på trods af noget”. Det synes jeg er en god måde at sige det på”, siger han, og de øvrige nikker.
Bogen vil blive fremvist på Bogmessen i Bella Center i weekenden 10.-12. november. Interesserede kan købe den ved henvendelse til VVC, eller via hjemmesiden www. vvc.dk, eller via Forlaget Vestegnens hjemmeside, www.forlagetvestegnen.dk.

Publiceret 05 November 2017 05:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV