72-årige Ole faldt livløs om med hjerteanfald - nu vil han gennemføre benhårdt løb ved polarcirklen

For halvandet år siden lå Ole Sjødahl fire dage i koma og var tæt på at dø. Nu håber den 72-årige Superman - med din hjælp - at repræsentere Danmark i Fjällräven Polar 2018

Af
Af Mikael Østergaard

“Farfar, hvordan var det at dø?”.
“Det var ligesom med Jesus. Først dør man, og så genopstår man”.
Sådan lød replikskiftet, da Ole Sjødahls barnebarn en dag spurgte, hvordan hans farfar vendte tilbage til livet for halvandet år siden. Barnebarnet fortalte svaret videre til sine klassekammerater, og når Ole Sjødahl i dag henter barnebarnet i skolen, omtales han med respekt som manden, der genopstod fra de døde.

Ole Sjødahl var i foråret 2016 begyndt at genoptræne efter en stor rygoperation, der ikke gik efter planen. Han havde store smerter og kunne ikke gå, men gik langsomt i gang med at køre på cykel. På en af cykelturene fik han et hjerteanfald og faldt om på toppen af Geels Bakke. Hans held var, at der i en gruppe motionscyklister bagved var en læge, der hurtigt fik ringet efter en ambulance og gik i gang med hjertemassage.

I fire dage lå Ole Sjødahl i koma, og da han endelig vågnede, kunne han intet huske om hverken ulykken eller andre ting.
“Men det kan mine jævnaldrende venner heller ikke”, har han i dag overskud til at spøge med.

Erfaren skiløber

Ole Sjødahl er siden nået langt. Hukommelsen er vendt tilbage, og trods mindre gangproblemer dyrker han fitness, cykling og golf for fuld styrke. Derimod betyder et nyt knæ i 2002, at han ikke længere må dyrke kontaktsport som eksempelvis håndbold, hvor han som 39-årig spillede sin sidste kamp for Virum-Sorgenfris 1. divisionshold.

Den ultimative drøm er deltagelse i hundeslædeløbet Fjällräven Polar 2018, hvor deltagerne i fire dage ene mand/kvinde skal styre slæden gennem den 300 km lange rute nord for polarcirklen i Norge og Sverige. Temperaturen når ned på minus 20 grader, deltagerne medbringer selv alt udstyr og mad på slæden, og når de er fremme ved overnatningsstederne, skal de fodre hunde, rejse telt, grave hundegrav og bygge læmur.

De skimæssige forudsætninger er i orden. Ole Sjødahl har tidligere gennemført Vasaloppet i Sverige, Birkebeiner i Norge, Marcia Longa i Norditalien og Arctic Circle Race i Grønland.

“At være ude i naturen betyder meget for mig, så mens mine venner rejser ned til 30 graders varme, drager jeg nordpå. Sådan var det også i mit professionelle virke for socialt vanskelige børn, som jeg tog med op i vildmarken for at lære dem om livet”.

Man er aldrig for gammel

Deltagelse i Fjällräven Polar er desværre ikke kun et spørgsmål om vilje. Det kræver masser af stemmer for at komme med.

Sidste år ansøgte 1.200 helt almindelige mennesker om de to danske pladser i løbet. Juryen udpeger den ene deltager, mens den anden plads afgøres af det antal stemmer, deltagerne får fra venner, bekendte, Facebook-venner og andre sociale medier. Sidste år kom den kvindelige vinder med på 9.987 stemmer.

I år er det endda blevet vanskeligere at komme med, fordi Danmark skal dele 'afstemningsprisen' med Norge og Island.

“Det kræver et kæmpe netværk at hente så mange stemmer, og jeg har aktiveret hele familien og vennekredsen, der skal påvirke deres netværk og arbejdspladser. Og jeg stiller op på Geels Plads i Virum med kaffe og kage for at få opbakning. Lykkes det ikke, kan jeg håbe på juryens stemme. Jeg er trods alt oldefar, hvor de andre er mellem 25 og 35 år. For mig er der aldrig noget, man er for gammel til. Er man god nok, er man ung nok”, siger Ole Sjødahl.

Publiceret 20 November 2017 16:32

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV