Danskerne spiser farlig mad

Du kan blive alvorligt syg af at spise mad, der har overskredet ’sidste anvendelsesdato’. Alligevel kan 79 procent finde på at gøre det

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Kødpølsen er måske gået en dag over 'sidste anvendelsesdato', men lugter fint og ser normal ud, og madpakken skal i tasken nu.
Men kan man stadig bruge pølsen?
I en undersøgelse er danske forbrugere blevet spurgt, hvad de gør, når de ser, at 'sidste anvendelsesdato' er overskredet. 74 procent svarer, at de oftest undersøger fødevaren og spiser den, hvis de synes, at den er i orden. Og yderligere 5 procent kan finde på at spise den.
Det viser undersøgelsen, som er blevet foretaget for Landbrug & Fødevarer, Forbrugerrådet Tænk og Stop Spild af Mad.
Men der kan være et så stort antal sygdomsfremkaldende bakterier i mad, der har overskredet 'sidste anvendelsesdato', at du kan blive syg af at spise den.
»”an skal ikke begynde selv at vurdere fødevaren, for man kan ikke se eller lugte, om der for eksempel er listeria i maden. Maden kan være sundhedsskadelig og skal derfor altid smides ud, når den er over 'sidste anvendelsesdato',” siger Nina Læssø Jakobsen fra Fødevarestyrelsens afdeling for Kemi og Fødevarekvalitet.
Hun fortæller, at man som udgangspunkt ikke kan udpege fødevarer, som altid vil udvikle de sygdomsfremkaldende bakterier. Det kommer an på indpakningen, forarbejdningen og typen af madvare.

Listeria vokser i pakken

Ifølge Linda M. Jensen, der er chefkonsulent og bromatolog hos Landbrug & Fødevarer, er det for eksempel pålæg som rullepølse, skinke, røget laks og røget filet, der kan give problemer.
“Der kan være risiko for vækst af den sygdomsfremkaldende bakterie listeria monocytogenes. Producenten fastsætter holdbarheden, så bakterien ikke vokser til et antal, der kan medføre sygdom inden for holdbarhedsperioden,” siger hun og tilføjer:
“Hvis der er ganske få bakterier i produktet, kan de blive til mange efter udløb af holdbarheden – især hvis produktet ikke er opbevaret korrekt – og forbrugeren kan risikere at blive syg.”
En infektion med listeria kan give sygdommen listeriose. Det er en meget alvorlig og livstruende sygdom.

Det gør vi med gammel mad

Hvad gør du oftest, når du ser, at 'sidste anvendelsesdato' er overskredet?
Jeg smider fødevaren ud 21%
Jeg undersøger fødevaren. Hvis jeg synes, den er i 
orden, spiser jeg den 74%
Hvis datoen kun er lidt overskredet, spiser jeg
fødevaren uden at undersøge den 4%
Jeg kigger slet ikke på datomærkningen 1%
Kilde: Undersøgelse for Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild af Mad og Landbrug & Fødevarer

Publiceret 25 November 2017 06:00

SENESTE TV