Tyveårige flytter som gale

Et uigennemtrængeligt boligmarked i de store byer har de sidste ti år fået flere unge til at flytte oftere

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi flytter mest i vores unge år, men de sidste ti år har den mest flyttelystne generation skruet gevaldig op for flyttetrangen. Mens der i 2006 blev registreret 53.796 flytninger for personer mellem 20-29 år, var det tal i 2016 steget med 32 pct. til 71.135 flytninger, hvor de 21-årige har rekorden med næsten 10.000 flytninger om året.
Ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig kan den store stigning i flytninger blandt den unge generation forklares med et boligmarked, som er svært at navigere i for personer med lave indkomster.
“En stor del af de unge vælger at bosætte sig i de store byer for at studere, og her er det ikke let at finde en langtidsholdbar bolig, som man har råd til at bo i på en SU. Derfor ser vi flere flytte oftere end tidligere, fordi de enten bor i tidsbegrænsede lejemål eller på meget lidt plads, som tvinger dem til konstant at kigge efter bedre boligforhold,” siger Thomas Hovgaard, der er relationschef i Nybolig.

Et lukket marked

Ifølge ham er det næppe ejerboligmarkedet, som kommer til at dæmpe ungdommens aktuelle flyttetrang.
“Med mindre man er så heldig at have generøse forældre, som har mulighed for at købe en lejlighed, man kan leje, er ejerboligmarkedet tæt på lukket land for de fleste unge. Der er et akut behov for flere ungdomsboliger, så de studerende kan koncentrere sig om deres uddannelser i stedet for hele tiden at skulle bruge energi på at finde et bedre sted at bo,” siger Thomas Hovgaard.
Han forventer, at antallet af flytninger blandt de 20-29 årige vil fortsætte med at stige.
“Der er intet, der tyder på, at udviklingen vil blive brudt lige foreløbig. Der bygges ikke nok ungdomsboliger, huslejerne er høje og antallet af unge, som vælger at tage lange uddannelser, ser heller ikke ud til at aftage,” siger Thomas Hovgaard.

Publiceret 10 December 2017 09:00

SENESTE TV