Uopklarede kvindedrab skaber utryghed

De uopklarede mord på Emilie Meng og Louise Borglit skaber utryghed blandt især kvinder. Det er afgørende, at sagerne opklares, mener tidligere efterforsker

Af
Af Maren Urban Swart

 Fredag aften den 4. november sidste år tog højgravide 32-årige Louise Borglit regnjakke på og gik ud for at lufte sin hund i Elverhøjparken i Herlev. Men hun vendte aldrig hjem. Lidt over halvanden måned senere blev liget af 17-årige Emilie Meng fundet juleaftensdag ved en sø ved Borup på Midtsjælland – knap et halvt år efter at hun en sommernat vinkede farvel til sine veninder på Korsør Station efter en bytur.
De to uopklarede sager har skabt utryghed i befolkningen, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
Her svarer mere end hver tredje kvinde, at det har gjort hende utryg i forhold til sig selv eller hendes familie, mens det samme gælder lidt under hver femte mand.

Det kunne have været mig

26-årige Jasmin Borker fra Amager kan huske, hvordan en uopklaret sag om en ung kvinde, der blev slået ihjel i sin opgang, skræmte hende, da hun var yngre, og de nye sager har også påvirket hende.
“At der går nogle mordere rundt, er noget, jeg især tænker over om aftenen. Jeg bor i et lidt øde område, hvor der er gang i meget byggeri. Derfor er jeg begyndt primært at tage min cykel, fordi jeg føler mig mindre sårbar, når jeg cykler, end når jeg går,” forklarer hun.
Forskningschef i TrygFonden Anders Hede tror, at især drabet på Emilie Meng har fået rigtig mange kvinder til at tænke: 'Det kunne have været mig'.
“Det er desværre ikke spor sjældent, at kvinder udsættes for seksuelt pres, som heldigvis ikke udvikler sig. Men alle disse situationer minder kvinder om, at der eksisterer en ondskab, som nogle gange viser sit ansigt, og der er for en kvinde helt logisk noget angstskabende og genkendeligt over forestillingen om en mand, der er større og stærkere end hende selv. Mord på yngre kvinder går derfor ind i en virkelighed, som er mere udbredt og reel end eksempelvis angsten for hjemmerøveri,” siger han.

Mere end hver tredje kvinde føler sig utryg på grund af uopklarede sager om kvindedrab. Foto: Scanpix

Mere end hver tredje kvinde føler sig utryg på grund af uopklarede sager om kvindedrab. Foto: Scanpix

Troede trygheden var større

Selvom tidligere chef for Rejseholdet Hans Jørgen Bonnichsen godt kan forstå, at sagerne skaber utryghed, kommer det bag på ham, at det gælder for så høj en andel af kvinderne.
“De teknologiske overvågningsmuligheder og efterforskningsmuligheder, der findes i dag, har skabt en opfattelse af, at trygheden var større. Det kan måske medvirke til, at man får et chok, når det viser sig, at vi stadig har nogle fuldstændig meningsløse drab, som vi ikke har løsningen på,” forklarer han.
Hans Jørgen Bonnichsen har ikke selv været involveret i efterforskningen af de to sager, men ifølge ham tyder det på, at det er manglen på en betydningsfuld brik, der besværliggør efterforskningen.
“Alt tyder på, at gerningsmand og offer ikke kendte hinanden, og den type drab har til alle tider været kolossalt udfordrende at opklare. I de her to sager er det eksempelvis meget svært at finde motivet, som kan være afgørende i forhold til at give en forklaring på forbrydelsen og en forbindelse til gerningsmanden. Det betyder, at man har sværere ved at præcisere sine budskaber til offentligheden, og det bliver derfor vanskeligt at få den viden, man har brug for,” forklarer han.

Opklaringen er afgørende

At drabene på Louise Borglit og Emilie Meng bliver opklaret, er ikke alene vigtigt for de pårørende. Det er vigtigt for os allesammen, ikke mindst i forhold til at opretholde den grundlæggende tryghed i samfundet, understreger Hans Jørgen Bonnichsen:
“Signalværdien i opklaringen er enorm, for det medvirker til stabiliseringen af, at vi l ever i et godt og trygt samfund, og det medvirker til, at vi kan skabe nogle foranstaltninger – både tankemæssige og kriminalpræventive.”

Uopklarede drab gør os utrygge

35 % af kvinderne føler sig utrygge i forhold til sig selv eller deres familie. 
18 % af mændene føler sig utrygge i forhold til sig selv eller deres familie.
Kilde: YouGov, 1.010 svar. Tallene omfatter dem, der har svaret, at de i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad føler sig utrygge.

Publiceret 10 December 2017 10:30

SENESTE TV