Spritkørsel er fortsat et problem

Hver tredje dansker kender en person, de mener kører spirituspåvirket

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

Ja, selvfølgelig ved alle det – spiritus og bilkørsel hører ikke sammen. Selvfølgelig kender mange englændernes vending Don't drink & drive. Og ja, spirituskørsel er ikke nær så udbredt som det var for år tilbage.
Men alligevel … trafikkens mest indlysende fejl sker alligevel igen og igen.
Det fremgår af en ny undersøgelse, der viser, at hver tredje dansker kender en person, som de tror eller ved jævnligt kører spritkørsel. Ofte er det et familiemedlem, en kollega, en ven eller én fra lokalområdet.
Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført blandt 1.184 danskere på vegne af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der står bag den landsdækkende spritkampagne “Klar til et pust?”, som kører netop nu.

Svært at sige fra

Hele 94 procent af danskerne tager afstand fra spritkørsel, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Men det er ikke altid ensbetydende med, at det er let at gribe ind, hvis man ser en beruset person finde bilnøglerne frem.
Det er især svært at gribe ind over for chefen, kollegerne og svigerfar, når de har drukket så meget alkohol, at der er tvivl om, hvorvidt de må køre bil.
For at få flere til at blande sig, har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden udarbejdet en række gode råd, der skal få flere til at gribe ind, hvis en person vil køre efter at have drukket for meget alkohol.
”I situationen kan det virke grænseoverskridende at blande sig, men man skal huske på, at man gør folk en kæmpe tjeneste, hvis man sørger for, at de ikke kører spritkørsel. Tilbyd dem at overnatte, en taxa hjem eller sørg for at have nogle spændende alkoholfrie drinks,” foreslår Dorte McGugan Pedersen, der er udviklingschef i TrygFonden.

En ny undersøgelse viser, at 94 procent af alle danskere tager afstand fra spirituskørsel.

En ny undersøgelse viser, at 94 procent af alle danskere tager afstand fra spirituskørsel.

Under/efter festen

Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden i at sige fra.
Sørg for at han/hun altid har alkoholfrie drikkevarer.
Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.
Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.
Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
*) Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Publiceret 17 December 2017 11:30

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV