Det er ifølge FDM skadeligt for både motoren og miljøet at lade bilen stå i tomgang, mens du skraber is af ruderne. Foto: Bil Magasinet

Det er ifølge FDM skadeligt for både motoren og miljøet at lade bilen stå i tomgang, mens du skraber is af ruderne. Foto: Bil Magasinet

Tomgang skader både motor og miljø

FDM fraråder at lade bilen stå i tomgang, mens man skraber is af ruderne. Det skader bil og miljø, og du risikerer at få en bøde, lyder det

Af
Af Mathias Brandt vroom@sondagsavisen.dk

På iskolde morgner lader mange bilejere deres motor køre i tomgang for at varme både motor og bil op inden afgang. Det er imidlertid en dårlig idé, lyder det fra de danske bilisters interesseorganisation, FDM.
En motor kan blive marginalt varmere ved tomgang, men driftsvarm bliver den ikke, og slet ikke på de maksimalt et til tre minutter, det i de fleste kommuner er tilladt at lade motoren stå i tomgang.
Når motoren er kold, er forbrændingen dårlig, hvilket betyder, at der sendes flere forurenende partikler ud i miljøet. Den dårlige forbrænding belaster også motor og motorolie, så der opstår unødvendig slitage.

Kan koste en bøde

De færreste bilejere ved, at forsikringen ikke dækker, hvis bilen bliver stjålet med nøglerne i tændingen – men det gør den altså ikke.
Overtræder man reglerne for, hvor længe man må holde i tomgang, kan det desuden udløse en bøde.
Ifølge FDM er det svært at komme uden om at skulle skrabe is. Alternativet kan være at købe en bil med varme i forruden. Her gælder det om at undgå stenslag, for det er dyrt at udskifte ruden. Det bedste (ud over at parkere i en opvarmet garage) er at købe en motor- og kabinevarmer, så både motor og kabine er varmet op, når du skal køre.

Publiceret 14 January 2018 14:00

SENESTE TV