Dorte stod ansigt til ansigt med indbrudstyv:

Men hun er ikke skræmt selv efter tre indbrud

Dorte Rykær stod i sit hjem ansigt til ansigt med en indbrudstyv, men insisterer på, at overdrevne foranstaltninger ikke bør være nødvendige for at undgå indbrud

Af
Mikkel Brøgger Petersen

Datteren var lige kørt fra huset på Hjortekærsvej, så Dorte Rykær lagde sig for at hvile, da hun hørte en puslen ved døren.
Det var nok bare datteren, der havde glemt noget, tænkte hun. Men lydene fortsatte med at komme fra entreen, og hun hørte skridt fortsætte rundt i huset.
“Jeg tænkte, at det var mærkeligt, at hun var så længe om det, eller om det var min mand, der var kommet hjem, så jeg blev nysgerrig,” fortæller hun.
Hun rejste sig og gik ned ad gangen mod lyden, da hun fik øjenkontakt med en fremmed mand.
Han var klædt i sort. Under jakken var en bluse i rødt og hvidt, det hvide med sort gittermønster, og han var soigneret at se på.
Dorte Rykærs tanker gik på at undgå nærkontakt, komme i sikkerhed og give manden mulighed for at flygte.
“Gå væk,” sagde hun til ham.
Med hastige skridt gik manden mod udgangen til familiens have og råbte på et slavisk sprog til en anden person, som Dorte Rykær ikke kunne se.
Hun vidste, at hun nu var alene i huset, så hun låste døren og gik ind til naboen.
“Jeg ringede først til min mand, for jeg tænkte, at hvis jeg ringede til politiet, ville der ikke ske noget. Han sagde, at jeg skulle ringe 112. Det gjorde jeg, og det blev taget seriøst, for der gik to minutter, så stod der en betjent med en hund i døren,” fortæller hun.

Politiet gør ikke nok

Efter en time vendte politimanden tilbage, fortæller Dorte Rykær. Nordsjællands Politi kunne konstatere, at der var begået flere indbrud i området.
På en top 10 over veje, som har været hyppigst udsat for indbrud i 2016 og 2017 i Lyngby-Taarbæk Kommune, ligger Hjortekærsvej på en niendeplads med 11 indbrud i 2016 og 2017, ifølge Nordsjællands Politi.
Det er tredje gang, at fremmede trænger ind i Dorte Rykærs families hus i de 30 år, de har boet på Hjortekærsvej. Den skepsis, som Dorte Rykær har over for politiets indsats, skal findes i de to foregående indbrud.
“Man danner sig et billede af, at der ikke sker så meget, når man anmelder indbrud,” fortæller hun.

Bør ikke skulle låse

Døren var ved det seneste indbrud ikke låst, og det sikrer Dorte Rykær sig nu, at den er, når hun er alene hjemme. Det er hun egentlig imod.
“Jeg har været modstander af det, for jeg synes ikke, at det skulle være nødvendigt. Det er rart, hvis ens barn kommer hjem fra skole og ikke skal låse sig ind. Sådan burde det være. Men jeg ved også, at der i vores område har været listetyve, som kommer ind og stjæler, hvad der er ved indgangen,” siger hun og håber, at foranstaltningerne stopper der.
“Min mand taler om overvågning, men det skal lige overvejes. Jeg regner dog ikke med, at vi skal til at have en sikkerhedskode for at komme ind, for det bliver for omstændigt. Det burde ikke være nødvendigt,” siger hun.
På Hjortekærsvej gør man selv en indsats for at minimere risikoen for indbrud.
“Vi fortæller det altid til naboerne, når vi er væk. Det har vi gjort i mange år. Det samme gør naboerne. Hvis der sker noget mærkeligt i de andres indkørsler, ser man lige, hvad der foregår,” fortæller hun og siger, at man også på en generalforsamling i grundejerforeningen havde politiet ude for at tale om indbrud.

Er ikke bange

Inden lokalavisen,  Det Grønne Område, kom på besøg hos Dorte Rykær, syntes hun, at hun hørte et eller andet. Men hun føler sig ikke psykisk mærket af indbruddene.
“Indbrud er et indgreb i ens eget område, og jeg husker fra indbruddene, hvad der skete med huset, og hvad de tog. Men jeg er ikke bange for at være alene hjemme. Jeg er ikke hele tiden ovre for at se, om dørene er låste. Jeg prøver at låse dem, men det er på en stille og rolig måde,” siger hun og er glad for, at man i Danmark ikke griber til ekstreme løsninger for at undgå indbrud.
“Havde det været i USA, kan det være, at man har en pistol i soveværelset, og så har røveren måske også selv et våben. Men det er heldigvis ikke situationen,” siger hun.
Dorte Rykær har ikke hørt, at indbrudstyve skulle være anholdt for nogen af de tre indbrud.

null

Publiceret 16 January 2018 16:30

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV