Kun en enkelt stjerne til Lagkagehusets flødeboller

Der er stor forskel på kvaliteten af flødeboller med mørk chokolade og marcipanbund, lyder dommen fra to forfattere til dessertkogebøger. Summerbird og Lagkagehuset ligger i hver sin ende af skalaen

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

 “Jeg tror, vi kommer på arbejde i dag,” lyder det fra dessertkogebogsforfatter Maja Vase, da hun kigger på dagens servering.

På bordet foran hende står seks flødeboller, som hun sammen med sin meddommer, forfatter og opskriftudvikler Anne Moltke Dahl, vælger at skære over, så de kan nærstudere forholdet mellem den mørke chokolade, skummet og marcipanbunden.

“De ser meget ens ud,” siger Anne Moltke Dahl.

Smagløs chokolade

Men efter at have smagt på dem alle må de to dommere konkludere, at de seks flødeboller på ingen måde efterlader det samme indtryk.

“Det er ret vildt, så stor forskel der er bare på smagen af skummet,” siger Maja Vase.

“Der er ingen af dem, der er direkte forfærdelige eller smager af alt for bitter chokolade,” tilføjer Anne Moltke Dahl.

Der er dog ikke meget ros til chokoladen i Lagkagehusets flødebolle

“Den er meget blød, den smager ikke af så meget, og den ser fejltempereret ud. Marcipanen er også mærkelig melet og smuldret i konsistensen og minder mere om kransekage end marcipan,” forklarer Anne Moltke Dahl.

Der er heller ikke meget begejstring at spore hos Maja Vase.

“Jeg savner knækket i chokoladen og mere smag i skummet og marcipanen. Generelt er den lidt tam,” forklarer hun om flødebollen med testens laveste kilopris, der ender på sidstepladsen med en enkelt stjerne.

Du kan se hele grafikken i højere opløsning, hvis du klikker på pdf' en under 'Se også' nederst i artiklen.

Du kan se hele grafikken i højere opløsning, hvis du klikker på pdf' en under 'Se også' nederst i artiklen.

Smeltet skum

Flødebollen fra Frellsen inkasserer to stjerner og får kritik for at have luftbobler i chokoladen, manglende saftighed i marcipanen og meget fast skum, mens Irmas håndlavede flødeboller, der produceres af Sv. Michelsen, får tre stjerner, fordi det er svært at fange smagen af marcipanen, og skummet samtidig er en tand for sødt.

Det er også Sv. Michelsen, der står bag den økologiske flødebolle fra Emmerys, som udfordrer dommerne i deres bedømmelse.

“Jeg er lidt splittet i forhold til, hvor mange stjerner den skal have. Visuelt er den meget flot, man kan se vaniljekorn i skummet, hvilket er et plus, men skummet spiller for lille en rolle, fordi det nærmest smelter,” forklarer Maja Vase.

“Ja, der er knæk i chokoladen, og marcipanen smager af mandler. De havde fået en højere bedømmelse, hvis ikke skummet havde fejlet i konsistensen,” forklarer Anne Moltke Dahl om flødebollen, som de to dommere bliver enige om at give fire stjerner.

Andenpladsen indtages af Magasin, der blandt andet får ros for sin veltempererede blanke chokolade og tydelige vaniljekorn i skummet.

Summerbirds flødebolle får alle seks stjerner.

“Det er en anden kvalitet end de andre flødeboller i feltet. Den har en mere gylden chokolade, der smager fantastisk, har knæk og smelter fint. Marcipanen er grovere og smager af mere end i de andre flødeboller,” forklarer Anne Moltke Dahl.

“Chokoladen giver plads til, at man kan smage skummet og marcipanen. Det er en perfekt afbalanceret flødebolle. Vi er meget glade,” konstaterer Maja Vase.

Sådan skal flødebollen være

Der skal være balance mellem chokolade, bund og skum. Skummet skal være luftigt og ikke for tungt. Der skal være knæk i chokoladen, som skal være let bitter og ikke smage brændt.

Publiceret 03 February 2018 14:00