Se stigningerne i huspriserne i din kommune

Priserne på enfamiliehuse steg over en bred kam i 2017 og står til nye stigninger i 2018. “Rart, at hele landet er med på opsvinget,” siger cheføkonom

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

For langt de fleste husejere var 2017 et år, hvor deres hus blev mere værd. Gennemsnitspriserne steg i alle landsdele og i langt de fleste kommuner.

Det viser en analyse af markedet for enfamiliehuse, som Arbejdernes Landsbank har foretaget for Søndagsavisen.

På landsplan steg huspriserne gennemsnitligt med 4,2 procent, viser tal fra Boligsiden.

“Det er rart at se, at det er hele landet, der er med på det her boligopsving, og at det ikke kun er i københavnsområdet. Pilen peger opad i hele landet,” siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Forklaringen er simpel: Det går godt i Danmark.

“Flere kommer i arbejde, lønningerne stiger mere end priserne, og renteniveauet er fortsat meget lavt. Den kombination har betydet, at huspriserne stiger,” siger Signe Roed-Frederiksen.

Siden boligpriserne for alvor begyndte at stige igen efter finanskrisen, har der været næsten konstant stigende priser i omegnskommuner til København. Det fortsatte i 2017 – og vil højst sandsynligt fortsætte det kommende år.

Renter holdes i ro

“Der har været ret pæne stigninger tæt på København, og det hænger også sammen med, at der er børnefamilier, som flytter ud af København, fordi priserne er steget ret markant i hovedstaden. De flytter til de allernærmeste kommuner som Herlev, Rødovre og Gladsaxe. Det har været de helt store vindere,” forklarer Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

Hos Arbejdernes Landsbank peger Signe Roed-Frederiksen dog på, at det lige nu ser særligt gunstigt ud i Østsjælland, når man sammenholder liggetider, antal handler og prisudvikling.

“Når man sammenligner med gennemsnittet for de her parametre siden 2004, så er det Østsjælland, der skiller sig mest positivt ud lige nu. Det er der, temperaturen er højest på boligmarkedet. Det har været København i en længere periode, men lige nu er det Østsjælland,” forklarer hun.

Boligejerne kan med al sandsynlighed se frem til endnu et år med prisstigninger i 2018, vurderer begge eksperter.

“Det bliver ingen prisfest, men vi vil se, at markedet for enfamiliehuse vil fortsætte med at stige det kommende år,” vurderer Curt Liliegreen.

Noget af det, der har stor betydning for, om priserne stiger, er, at renterne på boliglån fortsat er lave. Og intet tyder på, at de vil stige i 2018, mener Curt Liliegreen.

“Vi kommer til at se et 2018, der måske i perioder vil give ganske svage rentefald, og jeg vil ikke afvise, at vi kommer til at se 30-årslån til 1,5 procent i rente, hvilket jo er fuldstændig vanvittigt. Nogle siger, at renterne vil stige i anden halvdel af 2019, andre vurderer, at vi skal ind i 2020,” siger Curt Liliegreen.

Du kan se grafikken i højere opløsning ved at klikke på 'Se også' nederst i artiklen.

Du kan se grafikken i højere opløsning ved at klikke på 'Se også' nederst i artiklen.

Sådan kan du bruge en prisstigning

Overvejer du at sælge din bolig, kan prisudviklingen være en god indikator for, hvad det er for et marked, du sælger i. Prisen på dit hus afhænger selvfølgelig også af andre faktorer, for eksempel husets stand, men prisudviklingen i din kommune siger noget om, hvad du som sælger kan forvente. 
Hvis du vil blive boende
Hvis du har det fint og ikke står overfor nye udgifter, behøver du sådan set ikke gøre noget. Men står du og har behov for en større renovering af dit hus – det kan være taget, vinduer eller andet – kan du eventuelt få et tillægslån, hvis din boligpris er steget. Et tillægslån er et ekstra lån hos dit realkreditinstitut, og det er derfor en relativt billig måde at finansiere større renoveringer på. 
Hvordan får man et tillægslån?
Du henvender dig først og fremmest til din bank eller realkreditinstitut og fortæller, at du overvejer et tillægslån. Så vil man typisk få vurderet sit hus igen for at se, om der er friværdi i huset. Herefter vil man se på, om du kan opfylde de krav, der er til kreditværdighed. Det vil sige: Har du råd til at betale dine faste udgifter og andre ting, der skal være råd til som familie – og samtidig betale lånet tilbage. 
Har du en fin kreditværdighed, kan du få udbetalt et lån, som du kan bruge på renoveringer. 
Kilde: Arbejdernes Landsbank

Publiceret 03 February 2018 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV