Vi fik vinterferien i 90´erne, fordi mange forældre trak deres børn ud af skolen for at tage på vinterferie.

Vi fik vinterferien i 90´erne, fordi mange forældre trak deres børn ud af skolen for at tage på vinterferie.

Vinterferie driller stadig skolerne

Selv om skolerne har vinterferie i en hel uge, så vælger mange forældre alligevel at holde vinterferie på andre tidspunkter

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

Lige nu har skoleelever over hele landet vinterferie.

Langt størstedelen af kommunerne har besluttet vinterferien i uge 7, mens et mindre antal holder ferie i uge 8. Det gælder nordjyske kommuner som Vesthimmerland, Rebild, Aalborg, Jammerbugt, Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn og Læsø. Men også sjællandske kommuner som Rødovre, Glostrup, Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk holder vinterferie i uge 8.

Tidligere var også de fynske kommuner en uge 8-klynge, men fra vinterferien 2015 skiftede de på én gang og er nu alle blandt de 78 kommuner, der holder vinterferie i uge 7.

Vinterferien blev en mulighed i 90'erne, hvor der faktisk ikke var nogen ferie. Men danskernes stigende lyst til at tage på skiferie gjorde, at mange børn blev taget ud af skolen, selv om der ikke var ferie.

Skolerne fik samlet en række fridage til en hel uges vinterferie, som vi kender i dag.

Og selv om det har løst en del af problemet med mange feriedage udenfor de officielle ferier, så er der stadig udfordringer, fortæller formanden for Skolelederforening, Claus Hjortdal.

“Vi er blevet et rigere samfund, hvor der er råd til at tage på skiferie eller 14 dage til Thailand om vinteren. Men det er klart, at rejserne mange gange er billigere udenfor vinterferien i uge 7 og 8, og derfor oplever vi, at vinterferien kommer til at strække sig ud over de uger,” fortæller han.

Claus Hjordal har eksempler på klasser, hvor over halvdelen af eleverne er væk, selv om der ikke er ferie.

“Det gør det utroligt svært at lave en fornuftig undervisning. Vi har lige haft 'Uge sex' her lige før vinterferien med fokus på unge og seksualitet, og det er ærgerligt, at ikke alle får glæde af den undervisning,” siger Claus Hjortdal.

Ikke ulovligt

Men er det overhovedet lovligt at trække børnene ud af skolen udenfor den officielle vinterferie?

“Ja, det er det,” forklarer Claus Hjortdal:

“Vi har ikke skolepligt her i landet. Men vi har undervisningspligt. Hvis forældrene tager deres børn ud af skolen udenfor skoleferierne, så har de forpligtelse til at undervise børnene,” forklarer han.

Forældre vælger også solferien udenfor skolernes vinterferie, fordi rejserne er billigere.

Forældre vælger også solferien udenfor skolernes vinterferie, fordi rejserne er billigere.

Publiceret 11 February 2018 11:30

SENESTE TV