har altid mange idéer og vil gerne gøre dem til virkelighed med det samme. Foto: Michael Paldan

har altid mange idéer og vil gerne gøre dem til virkelighed med det samme. Foto: Michael Paldan

Ranes mission:

Gør museet sjovt

Den nye direktør på Nationalmuseet, Rane Willerslev, er rastløs. Nu er han på en mission: at gøre museet til en succes

Af
Af Anja Berth abe@minby.dk

På iskolde vinterdage, når der kun var få sprækker i isen i Øresund, blev Rane Willerslev og hans tvillingebror, Eske, kylet ned i hullet i vandet. Gennemfrosne måtte de kæmpe sig op af det kolde vand. Og i svømmehallen, når de nervøse stod og trippede på femmetervippen, skubbede faren dem ud.

Rane Willerslev er 46 år, uddannet antropolog, tidligere pelsjæger, forsker og nu nyansat direktør på Danmarks nationale museum.

Han er vokset op sammen med sin enæggede tvillingebror og deres 11 år yngre lillesøster i en kæmpe kasse i Hellerup lige ud til Øresund. Moren var kærlig og omsorgsfuld, den lidt ældre far rå og kontant.

“Han mente vel, at det ville hærde os og gøre os modige.”

Kunne dårligt læse

I folkeskolen så det sort ud for Willerslev. Han og tvillingebroren røg hash og lavede så meget ballade i skolen, at de var tæt på at blive smidt ud.

De kunne dårligt læse eller skrive, da de kom i gymnasiet, men faren, der var erhvervs- og økonomihistoriker, helligede sig sin pensionisttilværelse til sønnerne, og hver eftermiddag havde han te parat, når de kom hjem fra gymnasiet. I flere timer satte han sig og terpede lektier med dem.

Indsatsen bar frugt, og både Rane og Eske Willerslev blev studenter fra Ordrup Gymnasium med tårnhøje karakterer og har begge siden haft glorværdige karrierer.

“Måske var jeg ikke nået så langt, hvis jeg ikke var blevet kylet ned i det iskolde vand,” funderer Rane Willerslev.

Har indført selvstyre

Forskning har været hans levevej, og i sommer blev han af kulturministeren udnævnt til ny direktør på Nationalmuseet.

Siden han tiltrådte, har han besøgt alle museets afdelinger og talt med medarbejderne.

“Der er en enorm viden med topengagerede medarbejdere. De skal have lov til at bestemme mere, og derfor har jeg indført selvstyre på museets afdelinger, så vi sikrer den bedste formidling,” siger Rane Willerslev.

Behøver ikke være kedeligt

Nu er målet at gøre Nationalmuseet mere moderne og give danskerne lyst til at gå på museum

“Vi har fine tal for turister, men danskerne svigter, og vi vil gerne have fat i dem, så de oplever deres egen historie. Man er nødt til at vide, hvor man kommer fra, men det behøver ikke være kedeligt,” siger Rane Willerslev.

Der er meget, han ikke kan. Parallelparkere og huske navnet på sin pressechef. Sin egen kæreste, Sofie, er han også kommet til at give et andet navn.

Men når det virkelig gælder, kan han.

“Sådan er jeg. Når det tæller, er jeg god. Jeg får mange idéer, og min hjerne arbejder hele tiden – og så glemmer jeg ting og navne. Men jeg får altid nye idéer og vil gerne have dem ud i verden med det samme. Jeg skal vænne mig til, at det tager tid at ændre den her organisation og gøre museet mere moderne. Det bliver min største udfordring – jeg er meget utålmodig.”

Publiceret 25 February 2018 11:30

SENESTE TV