Rasmus Bjerg spiller John Mogensen:

Han er arvesølv

Ny film om John Mogensen rammer biograferne i den kommende uge

Af
Af Daniel Bentien kino.dk

I 1977 faldt den danske musiker John Mogensen om på gulvet på sit stamværtshus, og selvom han blot var 48 år gammel, så tog han noget af en livshistorie med sig i graven. Det er dén historie, som instruktør Ole Bornedal nu, over 40 år senere, dykker ned i med portrættet af den folkekære sanger i filmen 'Så længe jeg lever'.

I hovedrollen som nationallyrikeren bag 'Fut i fejemøget' og 'Der er noget galt i Danmark' ses Rasmus Bjerg, der er gået igennem en større transformation for både at finde frem til den ydre og indre John Mogensen i sig selv.

”Det var nemmere at tage de kilo på, end det tilsyneladende er at tabe dem igen,” fortæller skuespilleren, der tog hele 12 kilo på til filmen, hvilket betød en fuldfed diæt.

”Jeg blev meget glad for spandauere, og det er jeg sgu stadigvæk. Men det skal jeg lige havde gjort noget ved,” griner den 41-årige Bjerg, hvis forhold til John Mogensen før filmen var mere overfladisk.

”Han lignede jo en tegneseriefigur. Stort skæg og røde seler. Det var lidt en papfigur i min verden. Det blev der rådet bod på, da vi dykkede ned i universet, og den kamp der lå bag.”

Strid mod dæmoner

John Mogensens karakteristiske fremtoning gemte dog på en strid mod egne dæmoner, der var præget af en evig søgen efter det perfekte og en tiltagende sceneskræk. En indre kamp, som det var vigtigt for Rasmus Bjerg at få med i sin fremstilling af den velkendte musiker:

”Han var jo virkeligelig karakteristisk i måden at tale på, fysisk, og i frembrusning og sang, og han var jo et utrolig morsomt, skrapt menneske, tror jeg egentlig. Det skulle vi også balancere, så det ikke blev en parodi. Det var det knivsæg, jeg følte, jeg skulle balancere på, og i al beskedenhed føler jeg, at det lykkedes.”

Bag en stærk mand står som bekendt en stærk kvinde. I John Mogensens tilfælde var det hustruen Ruth, der spilles af Helle Fagralid.

”I mine øjne var de meget tæt forbundet og levede i den her underlige symbiose, hvor de var adskilte og tætte - som nogle modpoler, der tiltrækkes og frastødes af hinanden,” fortæller skuespillerinden om det tumultariske ægteskab, der var præget af Johns mange op- og nedture, og fortsætter:

”Når to viljestærke karakterer mødes, slår det gnister.” De to skuespillere faldt hurtigt en dynamik i de dramatiske scener.

”Helle og jeg har jo kendt hinanden fra et langt liv efterhånden. Ha ha. Vi har gået på teaterskolen sammen, og egentlig altid haft en god kemi. Det var en skøn måde at springe ind i et projekt sammen og egentlig at skulle spille så tæt. Det er der kommet et fint ægteskabsportræt ud af,” siger Rasmus Bjerg, der understreger, at Ruth er med til at menneskeliggøre John.

Rasmus Bjerg ved, at der ligger et tungt åg på hans skuldre.

”Det er først gået op for mig sidenhen og undervejs i processen og ikke mindst nu, hvor vi er lige op over med premieren, hvor meget han egentlig betyder for min generation, og dem der er ældre. Det er virkelig noget arvesølv, vi er inde og røre ved.”

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Med i filmen er også Hele Fagralid, der spiller John Mogensens hustru Ruth.

Med i filmen er også Hele Fagralid, der spiller John Mogensens hustru Ruth.

Så længe jeg lever

Genre: Drama
Instruktør: Ole Bornedal
Skuespillere: Rasmus Bjerg, Helle Fagralid, Harald Kaiser Hermann, Lars Ranthe, Troels Malling
Spilletid: 110 min.
Land: Danmark

Publiceret 04 March 2018 06:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV