Amazon er klar til at indtage Danmark med film, serier og billig og hurtig levering af varer. Foto: Ritzau Scanpix

Amazon er klar til at indtage Danmark med film, serier og billig og hurtig levering af varer. Foto: Ritzau Scanpix

Amazon-ankomst vil presse priser ned

Amazon gør klar til at lancere sit Prime-produkt i Danmark. Kan give bedre priser og service, vurderer Forbrugerrådet Tænk

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Film, serier, e-bøger, musik, computerspil og fragtfri dag til dag-levering af varer for en årlig pris på 100 amerikanske dollars – eller godt 60 danske kroner om måneden.

Sådan lyder sammensætningen af Amazon Prime-pakken, som danske forbrugere langt om længe står til at få adgang til, inden 2018 er omme.

Amazon forbereder nemlig lanceringen af en nordisk tjeneste med hovedsæde i Stockholm. Ifølge en række svenske medier og eksperter er processen så fremskreden, at Amazon måske allerede slår dørene op i Sverige, Finland og Danmark inden sommerferien.

“Det bliver spændende at se det her Amazon-koncept i Danmark. Det giver mange nye muligheder – ikke mindst for at få et større udvalg af internetbutikker og varer,” siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, og uddyber:

“Det er som hovedregel en fordel for forbrugerne, når der kommer en spiller ind, som kan sælge sådan en pakke i det prisleje. Det vil ryste nogle markeder, som trænger til at blive rusket i. Jeg tror, at det vil få priserne til at falde på en del varer og tjenester. Og det vil få en effekt på serviceniveau og kvalitet. Så det er interessant for forbrugerne,” siger Martin Salamon.

Vil ændre vores liv

Amazon sidder på 60 procent af det amerikanske marked for internethandel. Her sælger de varer, de selv producerer, men fungerer også som paraply for en masse andre netbutikker, der betaler for at sælge varer via Amazons platform. Derfor bliver mange forbrugeres indkøb samlet på Amazon, der tilbyder fri levering inden for 24 timer, hvis du betaler et Prime-abonnement.

Amazon har også integreret Alexa-robotten, som man kan tale til og på den måde bestille varer, afspille musik og sågar tænde og slukke for lyset i hjemmet.

Ifølge Niels Ralund, direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, kan Amazon få en 'livsændrende effekt', hvis det bliver rullet fuldt ud i Danmark.

“Det lyder overdrevet, men det ændrer folks liv. I USA køber man ikke længere varer på Amazon, man bestiller dem ved at tale til Alexa. Man ser mange hjem i USA, hvor folks liv og måde at forbruge på er fuldt integreret i Amazon,” siger Niels Ralund.

Han regner med, at Amazon kan få stor indflydelse i Danmark.

“Deres prispunkt er meget aggressivt sat. Alle de markeder, de er gået ind på, har de dumpet priserne med 30-40 procent på nogle varekategorier. Det vil også ske i Danmark,” siger Niels Ralund.

Amazon har allerede sat sig på 40 procent af markederne i Tyskland og England. Det er netop kombinationen af streamingtjenester – hvor de selv producerer film og serier – og fri fragt inden for 24 timer, der har gjort dem så succesfulde.

“Det er en helt unik blanding af tjenester til en unik pris. Der er ikke en tilsvarende pakke derude, og de skaber en enorm værdi for deres kunder. Så det her er en game changer. De bruger de ekstra tjenester til at lokke dig ind, men tjener penge på, at du handler via deres platform,” forklarer Claus Bülow Christensen, digital analytiker i Tomorrows-NextMedia.

Vær varsom

Som forbruger er der to årsager til at være varsom over for Amazons indtog. 
Det ene er, at Amazon lever af at indsamle data om dig, så de kan målrette tilbud. Det skal du være klar over.
Det andet er, at de styrer, hvilke varer og priser du ser. Når Amazon vokser sig stort i Danmark, vil det derfor ikke altid være det billigste, du får vist, men det firma, der har betalt for at blive vist. Så vær kritisk. 
Kilde: Martin Salamon, 
Forbrugerrådet Tænk.

Publiceret 14 April 2018 06:00

SENESTE TV