Nye låntyper fra Realkredit Danmark og Nordea giver mulighed for at bruge løs af friværdien. Illustration: Lars Andersen

Nye låntyper fra Realkredit Danmark og Nordea giver mulighed for at bruge løs af friværdien. Illustration: Lars Andersen

Få 30 års afdragsfrihed med nyt realkreditlån

Realkredit Danmarks og Nordea tilbyder 30-årige afdragsfrie lån. Det passer godt til velstillede pensionister, der kan ’spise løs’ af friværdien

Af
Af Kim Gregersen Bolius Boligejernes Videncenter

Både det Danske Bank-ejede Realkredit Danmark (RD) og Nordea tilbyder nu rentetilpasningslån med mulighed for afdragsfrihed gennem hele lånets 30-årige løbetid. Kravet er blot, at lånet ligger inden for 60 procent af vurderingen ved lånets optagelse.

Den nye låntype passer især til velpolstrede boligejere i og omkring storbyerne, hvor boligpriserne er steget mest gennem de senere år.

Med et 30-årigt afdragsfrit lån kan boligejere med store friværdier udnytte lånets fleksible muligheder for afdragsfrihed og dermed skrue op eller ned for forbrugsmulighederne.

Eksempelvis kan den månedlige nettoydelse på et 30-årigt F5-lån nedsættes fra 4.992 kr. til 1.104 kr. ved at skifte fra et lån med afdrag til et afdragsfrit lån. Dermed får husstanden ca. 3.900 kr. mere at gøre godt med om måneden.

Velegnet til nedsparing

Dermed er den nye låntype velegnet til nedsparing under tilværelsen som pensionist. Yngre boligejere med relativt store friværdier har tilsvarende mulighed for at justere på deres udgifter – eksempelvis i perioder med uddannelse, barselsorlov, arbejdsløshed eller andre større sociale begivenheder.

”Der er tale om et interessant lån, som er skruet sammen til de mere velstillede og modne boligejere med pæne friværdier. Og jeg er ikke i tvivl om, at lånet vil blive efterspurgt hos målgruppen, da merprisen er beskeden, og lånet giver en effektiv mulighed for nedsparing,” siger fagekspert inden for boligøkonomi i Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Han peger dog på, at bankerne strammer reglerne for belåning af ejendommen i perioden op til pensionstidspunktet, hvorfor det er en fordel, at optage lånet inden du fylder 60 år.

”Har du fx en bolig, der er vurderet til 4 millioner kr., og skylder 2,4 millioner kr., kan du optage det nye lån i en alder af 59 år. Derefter kan du vælge en periode med afdrag eller simpelthen lade lånet være afdragsfrit de næste 30 år,” forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Markant fald i ydelsen

Da boligpriserne siden 2012 er steget mest i de store byområdet som København, Aalborg og Aarhus, er det også i de områder, hvor friværdierne er størst.

På boliga.dk er der eksempelvis en to-værelses lejlighed udbudt til 1.998.000 kr., som i 2012 blev handlet for 925.000 kr. Med et fastforrentet realkreditlån og et banklån ville restgælden i den nævnte lejlighed efter seks år været nået ned på ca. 825.000 kr., hvilket sammenlagt svarer til en belåningsgrad på 41 procent. Her er der altså rigeligt plads til et lån med 30 års afdragsfrihed, der giver en nettoydelse på 625 kr. ved optagelse af et nyt lån på 825.000 kr. og en F5-rente på 0,45 procent.

Til sammenligning lå den gamle nettoydelse på ca 3.500 kr.

Årsagen til det store fald i nettoydelsen skyldes en kombination af en lavere rente, længere løbetid og bortfaldet af afdrag. .

Stor ekstraregning

En væsentlig ulempe ved den nye låntype er, at en rentestigning slår kraftigt igennem på den månedlige ydelse. På et lån med afdrag vil lavere afdrag tage en del af brodden af en rentestigning, men den mulighed eksisterer ikke på lån med afdragsfrihed.

Vælger en boligejer fuld afdragsfrihed på det nye lån, vil en rentestigning for et F5-lån på 1,0 procentpoint til 1,5 procent koste 553 kr. pr. lånte million kr. Det svarer til en stigning i nettoydelsen på 54 procent.

”Det overordnede princip er derfor stadig, at lån med afdragsfrihed kræver en god portion luft i økonomien,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Publiceret 14 April 2018 11:30

SENESTE TV