Danskerne er mest begejstrede for filterkaffe. Foto: Colourbox

Danskerne er mest begejstrede for filterkaffe. Foto: Colourbox

Filterkaffe sidder tungt på tronen

Klassisk filterkaffe har modstået pres fra en bølge af nye kaffe-typer. Italienske kaffer er nu den største konkurrent

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Siden slutningen af 1990'erne er nye og smarte kaffeprodukter væltet ind over danskerne, men alligevel er det fortsat traditionel filterkaffe, der sidder tungt på den danske kaffetrone, viser en YouGov-undersøgelse for Nespresso.

Hele 44 procent af danskerne angiver filterkaffe som den slags kaffe, de bedst kan lide. Kaffe fra espressomaskiner kommer ind på en andenplads med 15 procent af stemmerne, og herefter følger instant-kaffe, stempelkaffe og kapselkaffe.

“Filterkaffen har vist sig at være enormt modstandsdygtig i forhold til, hvad der ellers er kommet ind på markedet,” siger Kurt Dalsgaard, direktør i Kontra Coffee og medlem af Dansk Kaffeinformation, og uddyber:

“Vi har altid drukket filterkaffe i Danmark. Og har man én gang lært at drikke kaffe på den måde, så kan det godt være, at man kan drikke noget andet en gang imellem, men så vender man ofte tilbage til udgangspunktet. Og i Danmark er det filterkaffe.”

En stærk kaffekultur

Det er især filterkaffens ukomplicerede natur, der appellerer til os.

“Det er en meget ærlig kop kaffe. En ren kop kaffe kan man godt kalde det,” siger Kurt Dalsgaard.

Generelt er Danmark en nation af kaffedrikkere. Ifølge Dansk Kaffeinformation drikker knap 8 ud af 10 danskere kaffe med jævne mellemrum.

“Kaffe er blevet en grundlæggende del af vores kultur, vores rutiner og vores måde at være sammen på. Det er blevet så normal en ting, at man næsten er lidt udenfor, hvis man ikke drikker kaffe. Man ekskluderer sig fra sproget, samtaler og nogle af de ting, der foregår omkring en kop kaffe. Det er blevet en kollektiv rutine,” siger Jon Fuglsang, der madsociolog på Københavns Professionshøjskole.

Det eneste, der reelt kan udfordre filterkaffen i Danmark, er de kaffetyper, der er blevet populære på grund af de maskiner, som er blevet udbredt på tankstationer, på kaffebarer og sågar i mange danske hjem, forklarer Kurt Dalsgaard.

“Det er de italiensk-inspirerede cappuccino, caffe latte og americano. Den gruppe af produkter er blevet en konkurrent, fordi de er overalt i de her fuldautomatiske kaffemaskiner, og fordi det har lært os, at sort kaffe også kan være en americano i stedet for filter. Så det har rykket lidt ved vores kaffekultur,” siger Kurt Dalsgaard.

I København har det rykket så meget, at det som det eneste sted i Danmark er lige så normalt at drikke espressobaseret kaffe eller kapsler, som det er at drikke filterkaffe, viser undersøgelsen.

“Der er langt flere singler i København, og for dem passer det bedre med en enkelt kop kaffe end en kande filterkaffe. Og så er der en stærk cafékultur i København, der gør, at man gerne vil have den oplevelse med hjem. Det har status i hovedstaden at kunne servere sådan en kop kaffe,” siger Jon Fuglsang.

Hvilken kaffe kan du bedst lide?

Filterkaffe: 44 %
Kaffe fra espressomaskine: 15 % 
Pulverkaffe/instantkaffe: 12 %
Stempelkaffe: 10 %
Portionsbaseret kaffe (kapsler, puder osv.): 10 %
Kaffe fra espressokande på komfur: 2 %
Kilde: YouGov for Nespresso, 1.012 repræsentativt udvalgte respondenter

Hvor drikker du dagens første kop?
Hjemme: 68 %
På arbejde, studie eller lignende: 25 %
På vej til arbejde eller studie: 4 %
På café: 1 %
Kilde: YouGov for Nespresso, 1.012 repræsentativt udvalgte respondenter

Publiceret 02 June 2018 06:00

SENESTE TV