Domprovst Poul Henning Bartholin er bekymret over, at så mange aarhusianere i 2016 besluttede sig for at melde sig ud af Folkekirken.
Domprovst Poul Henning Bartholin er bekymret over, at så mange aarhusianere i 2016 besluttede sig for at melde sig ud af Folkekirken.
Foto: Gorm Branderup/POLFOTO
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Rekordmange aarhusianere sagde farvel til folkekirken i 2016

Antallet af aarhusianske udmeldelser af folkekirken var i 2016 dobbelt så stort som året forinden. Det bekymrer domprovsten

Aldrig har så mange valgt at melde sig ud af den danske folkekirke som i 2016. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at næsten 25.000 på landsplan sagde farvel og tak til det religiøse fællesskab, og det tal er ikke set højere, siden man begyndte at måle udmeldelser.

Billedet er det samme i Aarhus. Her valgte 1.713 aarhusianere at tage afsked med folkekirken, og det er mere end dobbelt så mange som i 2015, hvor 848 meldte sig ud.

”Det er jeg meget ked af, og vi ser med bekymring på det. Der vil altid være en vis udmeldelse af folkekirken, men det får altså et omfang nu, som vi kan mærke,” lyder reaktionen fra domprovst Poul Henning Bartholin, der ikke finder megen trøst i, at Aarhus-provstierne i 2016 havde 3.052 indmeldelser.

”I øjeblikket opvejes stigningen i udmeldelser af, at der flytter mange mennesker til Aarhus, så numerisk vokser vi, men procentdelen af medlemmer i befolkningen falder. Vi ved godt, at på et eller andet tidspunkt når vi en grænse, hvor de to tal ikke længere passer sammen så gunstigt for folkekirken, og det betyder en mindre skatteindtægt,” forklarer han.

Poul Henning Bartholin mener, at tendensen bør give anledning til selvransagelse i kirken.

”Vi skal nok passe på med ikke at tage vores anseelse og plads i samfundet for givet. Jeg synes, vi gør meget for at komme befolkningen i møde på mange måder, men det allervigtigste er, at vi formår at fremtræde som nogen, der er værd at tale med om de store livsspørgsmål.”

Ateistisk kampagne

Noget af forklaringen kan være, at Ateistisk Selskab i 2016 søsatte en udmeldelses-kampagne på de aarhusianske busser under sloganet 'Tænk selv'. Kampagnen blev – og bliver stadig – omtalt i landets store medier og har skabt heftig debat.

”Den har været en medvirkende årsag til, at tallet er blevet ekstra stort. Det vil jeg bestemt ikke fornægte. Den var meget dygtigt lavet. I min optik havde den et noget forsimplet budskab, men det virkede. Men vi skal have for øje, at der er mere end det, der får folk til at melde sig ud,” understreger Poul Henning Bartholin og fortsætter:

”Vi har ikke anledning til at spørge, hvorfor folk melder sig ud. Vi ved det ret beset ikke, og så er det svært at gøre noget ved, men jeg gætter på, at mange mener, religion fylder alt for meget i samfundet. I sidste ende melder man sig ud, fordi man enten ikke synes, det er relevant for én, eller også er man gået over til en anden religion. Det sidste hører til sjældenhederne.”

Domprovsten antager, at der ikke er tale om en enlig svale, selvom udmeldelsestallet i 2016 toppede under ateist-kampagnen. Og han tror da også, at Ateistisk Selskab vil fortsætte sit korstog mod kirken.

”Hvis jeg var dem, så ville jeg lave en kampagne igen. Det kunne jeg forestille mig, at de gør, for det havde de jo stor succes med. Men jeg tror, der er mange faktorer, der gør, at tallet vil stige de kommende år.”

Publiceret: 07. Marts 2017 06:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!