Når Status Quo kommer til Skanderborg 10. august, er det med Richie Malone ved siden af Francis Rossi. “Vi var usikre på, om vi kunne uden Rick. Men Richie har virkelig rusket liv i os gamle drenge. Det trængte vi til,” siger Francis Rossi. Foto:Christie Goodwin
Når Status Quo kommer til Skanderborg 10. august, er det med Richie Malone ved siden af Francis Rossi. “Vi var usikre på, om vi kunne uden Rick. Men Richie har virkelig rusket liv i os gamle drenge. Det trængte vi til,” siger Francis Rossi. Foto:Christie Goodwin
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Rocklegender klar til at trække stikket: Status Quo kommer til Smukfest på afskeds-turné

Status Quo er på vej til Skanderborg på den sidste turné. Bandet, der var det første internationale band til at lægge vejen forbi Smukfest i 1986, spiller for allersidste gang i bøgeskoven torsdag 10. august

“Den bedste følelse i hele verden er den følelse, jeg har i kroppen lige efter en koncert: Jeg er lykkelig og træt og falder om på sengen bagerst i bussen. Dén følelse får jeg svært ved at undvære, og den følelse er en af grundene til, at jeg er blevet ved så længe. For jeg har faktisk forsøgt at trække mig tilbage i mange år,” siger Francis Rossi med en kombination af et grin og et suk.

 

Den snart 68-årige brite er en mand af mange ord. Og efter få sekunders telefoninterview erkender han, at han har blandede følelser for sin plan om at trække stikket og sige farvel til livet med store koncerter med strøm på rocken, boogien og guitaren.

 

“Når det kommer til stykket, er jeg jo bare en lille usikker blærerøv, der har brug for det kick, det giver at spille foran jublende folk. Det er pinligt at indrømme det, men jeg har virkelig brug for det kick. På den anden side har jeg det som et æsel, der drives frem ved hjælp af en dinglende gulerod foran hovedet: Jeg får aldrig fat i den gulerod - jeg bliver aldrig færdig. Det ved jeg nu. Så det er blevet tid,” siger han.

 

“Jeg er blevet for gammel til at fortsætte. Og dog: Mick (Jagger) er ældre. Er han ikke 72?” siger han og lyder igen som en mand, der langt fra er sikker på, hvad han egentlig vil.

 

“Allerede i 1984 stoppede vi faktisk. Men Rick (Parfitt) lokkede mig tilbage. 'Bare for en enkelt plade', sagde han. Og nu sidder jeg her, 33 år senere, og snakker med dig om at stoppe. Jeg er sgu da et æsel,” siger han og vender ryggen til telefonen.

 

“Nej skat, ikke lige nu. Jeg er i gang med et interview. Det er direkte radio, så vi kan ikke stoppe lige nu,” siger han til sin hustru i baggrunden, inden han vender tilbage og visker i røret som en skoledreng, der snyder for sin dukse-tjans:

 

“Hvis vi stopper interviewet nu, sætter hun mig bare til at tømme opvaskemaskinen.”

“Allerede som syv- eller otte-årig vidste jeg, at jeg skulle spille musik,” siger Francis Rossi fra Status Quo. Foto: Rukhsana Hamid/National Pictures
“Allerede som syv- eller otte-årig vidste jeg, at jeg skulle spille musik,” siger Francis Rossi fra Status Quo. Foto: Rukhsana Hamid/National Pictures

Det startede foran tv’et

Francis Rossi husker krystalklart det øjeblik, hvor han besluttede sig for at blive musiker.

 

“Jeg var syv eller otte år, da jeg så The Everly Brothers i tv. Og jeg tænkte bare wwwoooooowww! Efter at have set det, ønskede både min bror og jeg os guitarer. Han endte med at vælge et legetøjstog i stedet for. Men jeg fik ham overtalt til at sælge det og købe en guitar. Dengang vidste jeg ikke, at Everly Brothers-udsendelsen ville ændre mit liv. Men det eneste, jeg ville, var at spille. Så jeg spillede bare. Og voksede op med musikken. Og sådan blev det,” siger han.

 

Den dag i dag omtaler Franncis Rossi stadig The Everly Brothers som nogle af sine største inspirationskilder, hvilket måske kan forklare, at hans egne favorit-numre i Status Quo-kataloget er nogle af de numre, hvor country-fornemmelsen er stærkest til stede.

 

“Numre som 'Tongue Tied', men også 'All we really wanna do' og 'Marguerita Time' er jeg meget glad for. Jeg er også glad for de andre, men nogle sange føles bare mere som en del af mig selv end andre sange gør. Og selvom jeg godt er klar over, at en koncert er showbusiness, hvor man skal give publikum det, de vil have, er jeg også opmærksom på at have de numre med, som betyder mest for mig - og for os.”

 

Blandt sine mere nutidige forbilleder peger han hurtigt på Jeff Lynne.

 

“Jeg har kendt Jeff, siden jeg var 16. Han er god. Og jeg er så misundelig, at jeg kunne slå ham ihjel! Nej, det var bare for sjov. Men altså, han skal være glad for, at jeg aldrig har haft en pistol, når vi mødtes. Haha,” griner han hæst.

Mit livs soundtrack

Status Quo har været på banen i godt 55 år.

 

I løbet af den tid har de solgt omkring 120 millioner plader. Millioner af mennesker har taget bandets musik til sig i en grad, hvor sangene er blevet en del af deres livs soundtrack.

 

Hvad tænker du om det?

 

“Jeg har været heldig. Det er en fantastik tanke og en ære, at mange mennesker ude i verden har et personligt forhold til vores musik. Men - og nu kommer jeg måske til at lyde utaknemmelig - det er noget, man vender sig til. Det er ligesom når du skal købe en ny bil: Du glæder dig i flere uger til at få den. Og når du får den, fryder du dig over hver eneste køretur. Men efter nogen tid skifter den fra at være “min nye bil” til at være “min bil”. Det betyder ikke, at du ikke længere er glad for den - den er bare blevet en del af dit liv,” siger han.

 

“Når man får, hvad man ønsker sig, ender det bare med at blive hverdag. Så forkælede er vi mennesker. Jeg tror ikke, det er sundt at få alt, hvad man ønsker sig. Se bare på på Europa og USA lige nu: I USA har de valgt ham med den underlige frisure - og i Europa vender landene pludselig ryggen til hinanden. Det er fordi, vi alt for længe har fået alt, hvad vi kunne ønske os. Vi har glemt, hvad det helle er værd. Vi har glemt, hvad vi mister ved at skubbe hinanden væk,” siger han og har pludselig ikke antydningen af smil i stemmen.

Indtil efteråret 2016 var Rick Parfitt og Francis Rossi fælles om at være frontfigurer i det fem mand store Status Quo. Foto: Status Quo facebook
Indtil efteråret 2016 var Rick Parfitt og Francis Rossi fælles om at være frontfigurer i det fem mand store Status Quo. Foto: Status Quo facebook

Farvel til Rick

Status Quo's manegement har frabedt sig spørgsmål om Status Quo's anden frontmand, Rick Parfitt, der døde 24. december 2016.

 

“Jeg vil gerne snakke om Rick. Men jeg vil bare ikke kun snakke om Rick,” siger Francis Rossi.

 

“Jeg savner Rick. Rick vidste, at han en dag skulle betale prisen for at have brændt sit lys i begge ender - og på midten. Vi så ham dø og blive genoplivet. Det var meget underligt. Det var også et ubehageligt hint om min egen dødelighed - jeg kan jo være død i morgen. Rick sagde, at vi skulle fortsætte. Så vi fik den unge Richie (Malone) med på guitar. Mange troede ikke, at det ville virke. Men det gør det - og han har virkelig vækket os gamle. Så vi er klar til den sidste tur.”

Publiceret: 31. Marts 2017 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!