Sådan en dieselmotor har sine fordele – stor træk trækkraft og lavt forbrug for eksempel. Men den kræver særlig pasning; de fire vigtigste punkter gennemgår denne guide.
Sådan en dieselmotor har sine fordele – stor træk trækkraft og lavt forbrug for eksempel. Men den kræver særlig pasning; de fire vigtigste punkter gennemgår denne guide.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Sådan passer du på din dieselbil

En bil på ”det sorte brændstof” kører langt på literen, men kræver særlig pasning

Af Flemming Haslund

Vel er dieselbiler i modvind – en vis ”dieselgate” startet af Volkswagen bærer sin del af skylden. Det ændrer dog ikke på, at mange danske bilister fortsat tanker ”det andet” brændstof; faktisk holder der en dieselbil i indkørslen ved omkring 750.000 danske hjem.

Dieselmotorer går langt på literen, men de har deres svagheder. Hvordan man vælger den rigtige diesel – hvis man overhovedet skal have en diesel – og hvordan man passer bedst på den, forklarer en specialist i brændstof, Per Ollikainen, produktchef hos DCC Energi, som driver Shell-stationerne i Danmark.

1. Kør kun diesel, hvis du har behov for det

Dieselbiler egner sig bedst til bilister, som kører mange kilometer, fordi denne motor rent teknisk har brug for at blive kørt meget. Optimalt er det, når motoren er gennemvarm. Så kører man primært korte ture i byer er en benzinbil et bedre valg.

2) Husk de lange ture i dieselbilen

En dieselmotor trives med lange ture i jævn fart på motor- og landeveje. Her er både forbrænding og efterbehandling af udstødningsgasser bedst. Så dieselbilister, der mest kører kortere, bør jævnligt tage en længere tur på motorvej for at ”brænde motoren igennem.” Det er sundt for forbrændingssystemet og kan forebygge tilstopning af partikelfilteret.

3) Tjek udstødningsrørets farve

Dieselmotoren har ikke godt af sod, der dog ikke er en usynlig trussel. Den er faktisk næsten umulig at overse, når ældre dieselbiler sender en sky af sort os ud gennem udstødningen, når de accelererer kraftigt - et klart tegn på dårlig forbrænding, som kan skyldes sod- og koksaflejringer. Send på værksted i tide og undgå dyre reparationer.

4) Vælg en diesel med renseeffekt

Sodpartikler og koks i indsprøjtningssystemet kan spolere god motorgang i en dieselbil. Derfor vælger nogle at tilsætte renseprodukter, når de tanker. Et alternativ er at vælge en diesel med renseegenskaber indbygget. I dag sælger bl.a. Shell en diesel, som fjerner og forebygger belægninger i motoren, mens du kører.

Publiceret: 07. December 2017 14:04
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk