De to farverige tårne på hjørnet af Ordrup Jagtvej og Traverbanevej bliver til særlige lejligheder indgang til Charlottenlund Travbane.

De to farverige tårne på hjørnet af Ordrup Jagtvej og Traverbanevej bliver til særlige lejligheder indgang til Charlottenlund Travbane.

Historisk varemærke åbner igen i Charlottenlund

På Charlottenlund Travbane kan du søndag den 12. august genoplive et stykke danmarkshistorie, når banen genåbner de gamle indgangstårne

Af
Jeppe Lund

Vil du mærke et af historiens vingesus, skal du tage til Charlottenlund Travbane søndag den 12. august.
Det er nemlig et stykke danmarkshistorie, som Charlottenlund Travbane vil genoplive, når de til derbykvalifikationen igen åbner de gamle trætårne som indgang til banen.
For mere end 100 år siden blev tårnporten brugt som indgang, og det var her kongen kom ind til sin kongetribune.
Det fortæller Nicolai Kaas, kommerciel direktør på Charlottenlund Travbane,
"Tårnene er jo et varemærke og et kendetegn for travbanen. Det er en af de mest populære tiltag, vi kunne gøre", siger han.
Efter travbanen luftede idéen, er det strømmet ind med henvendelser, der glæder sig over, de igen kan komme til at gå igennem de to farverige tårne.
"Det vil betyde rigtig meget for travfolk. Jeg tror, folk der ikke har været i her i 20 år, vil komme bare for at gå igennem de to tårne", mener Nicolai Kaas.
Ifølge ham skal travbanen blot have en gartner til at ordne et par småting, og så kan de slå portene op.

Sådan så hovedindgangen engang ud til travbanen fra 1891.

Sådan så hovedindgangen engang ud til travbanen fra 1891.

Indgang for kongen

De to tårne har været på Traverbanevej, siden travbanen åbnede i 1891. Oprindeligt stod de på Den Nordiske Industri, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888. Da den sluttede, købte formanden for Det Danske Travselskab, I.C. Tvede, de to tårne.
Dem fik han så brug for blot to år senere som varemærke for Charlottenlund Traverbane, som den hed oprindeligt.
Siden har de to tårne været indgangsparti for både folket og for kongen. Tidligere var tårnene tæt ved start- og mållinje, der dengang lå et andet sted.
Indgang til film
Tårnene har ifølge Nicolai Kaas ikke været brugt som indgang i mere end 100 år. En enkelt undtagelse blev dog gjort med Morten Korch-parodien 'Kampen om den røde ko' fra 1987.
Tårnporten vil ikke være permanent indgang til travbanen, men kun til særligt store dage, bl.a. igen til Travderbyet den 24.-26. august.

Historien

Charlottenlund Travbane er Nordens ældste travbane. Den blev etableret af og er stadig ejet af Det Danske Travselskab. Banen ligger på det gamle Skjoldgårdens jord, som travselskabet købte i 1891. Det første løb på banen var den 24. maj 1891. Fundamentet for banen er murbrokker fra Christiansborg, der brændte for anden gang i 1884. Banen er tegnet af arkitekten Gotfred Tvede, der 25 år senere også tegnede Ordrupgaard. Indtil 1922 var det den eneste travbane i Danmark.

Publiceret 27 July 2012 06:00

SENESTE TV