Trine Villemann, hvis mor bor på plejecenteret Porsebakken, kan ikke forstå, hvordan kommunen kan huse syv unge mennesker side om side med de ældre beboere. (Foto: KT)
Trine Villemann, hvis mor bor på plejecenteret Porsebakken, kan ikke forstå, hvordan kommunen kan huse syv unge mennesker side om side med de ældre beboere. (Foto: KT)
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Trods modstand fra pårørende og beboere: Kommune flytter unge på plejehjem

Syv unge mennesker, der netop har overstået et behandlingsforløb i et botilbud, rykkes midlertidigt ud på plejecenteret Porsebakken

“Jeg er dybt rystet over byrådet i Egedal Kommune.”

Trine Villemann, hvis demente mor bor på plejecenter Porsebakken i Ledøje-Smørum, har svært ved at begribe, hvordan lokalpolitikerne kan sige god for administrationens forslag om at flytte syv unge mennesker fra et botilbud ud i tomme lokaler på Porsebakken, hvor de skal bo tæt på de ældre beboere.

“Jeg var godt klar over, at byrådet nok ville godkende det her, men at sagen bare kan køre igennem uden debat eller uenighed fra enkelte politikere er helt ufatteligt. Ikke én stillede spørgsmålstegn ved, om man nu gør det rigtige. Jeg føler, at kommunen ignorerer de mennesker, som kender til dagligdagen på et plejehjem, altså beboerne, pårørende og handicaprådet,” siger Trine Villemann, da Lokalavisen Egedal fanger hende på vej ud til bilen efter onsdagens byrådsmøde.

Sagen er kontroversiel, fordi der er tale om unge mennesker, der netop har afsluttet et behandlingsforløb for psykiske, sociale eller mentale problemer.

De skal nu bo klods op af de ældre borgere, fordi kommunen har mangel på billige boliger til personer, som ikke kan fraflytte deres nuværende botilbud før kommunen tilbyder dem en anden bolig.

Virker ikke gennemtænkt

De unge mennesker, der efter planen skal bo i en 22 kvadratmeter stor bolig med eget bad og fælleskøkken, kommer til at bo på Porsebakken i en midlertidig periode frem til udgangen af 2017, men forslaget møder ikke kun modstand hos Trine Villemann og andre pårørende.

Også Egedal Handicapråd har udtrykt stor bekymring i deres høringssvar.

"Vi anerkender naturligvis, at manglen på billige boliger i Egedal Kommune gør det vanskeligt at finde egnede boliger til de borgere, der efter ophold i botilbud skal flytte i egen bolig. Samtidig er det også vanskeligt for kommunen at styre visitering og udvisitering til og fra botilbudspladser, men det virker langt fra gennemtænkt at samle syv af disse borgere i hver deres værelse på et nedlagt afsnit af et plejecenter med en beboersammensætning, der er meget anderledes end de pågældende syv borgere,” skriver handicaprådets formand Lea Jensen.

Trods modstand fra beboere, pårørende og handicapråd, så blev forslaget bakket op af Vicky Holst Rasmussen (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

“Det er en midlertidig løsning, men den er god for de unge mennesker, der flytter derud, og den er god for de nuværende beboere på Porsebakken. Det er en løsning, som med succes er blevet foretaget på et plejehjem i København,” sagde Vicky Holst Rasmussen.

Efter byrådsmødet kunne borgmester Willy Eliasen meddele, at der laves en afskærmning mellem de unge og de ældre, ligesom plejepersonalet ikke skal tage sig af de unge.

“Der bliver ikke ført opsyn med de unge, men efter vores mening er denne løsning forbundet med et sikkerhedsnet,” siger borgmesteren, som ikke kan forstå bekymringen.

“Det er ofte sådan, at mange er bange for det ukendte, men det er der ingen grund til i dette tilfælde. Vi vil også følge udviklingen derude,” siger Willy Eliasen.

Sagen har medført kritik og masser af debat. Kommer det bag på dig?

“Ja, det må jeg sige. Denne sag er kørt helt ud af proportioner. Der er blevet skabt en frygt, som er helt unødvendig.”

En holdning, som Trine Villemann langtfra deler.

“Så har borgmesteren tydeligvis ikke en pårørende på Porsebakken,” siger hun.

Publiceret: 01. September 2016 12:01
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!