112
På overvågningsvideoen ovenfor ses et af de raids, der er blevet begået mod Gunzone. Her er det seks helt unge gerningsmænd. "Det er tydeligt, at raidet er planlagt. Da den første medarbejder er på vej ind i forretningen, råber en af dem meget højt på somalisk. Noget vi formoder var for at advare de andre. De er der ikke ret lang tid, men da de går, lyder butiksalarmen i døren," siger Michael Grønning fra Gunzone.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Unge indvandrere tages i at plyndre butik igen og igen: Alligevel kan de gå fri

Butiksindehaver i Aarhus har gentagne gange oplevet, at tyvebander slipper for straf, selvom de fanges og erkender tyverier. Hør politiets forklaring

I går fortalte vi, at butikken Gunzone i Aarhus er hårdt plaget af såkaldte butiksraids, hvor grupper af personer laver åbenlyste tyverier fra butikken ved højlys dag (se video øverst i artiklen).

Ifølge indehaver af Gunzone, Michael Grønning, bliver "98% af tyverierne begået af unge af anden etnisk baggrund. Han er træt af de mange tyverier og føler sig krænket på sin retsbevidsthed, fordi tyveknægtene tit går fri fra straf. Han mener, at betjentene på gaden, gør hvad de kan, men mangler ressourcer.

"Jeg har haft lejlighed til at snakke en del med politifolk i forbindelse med tyverierne. Og et spørgsmål, jeg altid har spurgt ind til, er, om politireformen har frigjort de hænder, som oprindeligt var planen. Hele vejen rundt er det et rungende nej, jeg møder. Betjentene fortæller, at de er underbemandede og må prioritere benhårdt i opgaverne. I forbindelse med en opklaret sag skulle jeg ind og prøve at identificere nogle stjålne varer, men det blev aflyst, da man ikke havde nok mandskabstimer til, at jeg kunne komme forbi. Her fik jeg af vide, at deres timer var gået til terroristen i København," siger Michael.

Se også: Unge indvandrere plyndrer butik på få sekunder ved højlys dag

Indsats mod raids

Hos Østjyllands Politi er meldingen dog, at man ser med stor alvor på denne type butikstyverier.

"Vi efterforsker dem seriøst og koordineret. Det kan dog være svært at rejse sigtelse og tiltale i sagerne, idet personerne jo oftest er borte, når politiet ankommer til gerningsstedet, ligesom det er svært at bevise, hvad der er stjålet," siger vicepolitiinspektør, Leif Benny Kristensen, fra Østjyllands Politi. Han fortæller også, at politiet indgår i et samarbejde med forretningsindehaverne i et butiksnetværk, hvor man blandt andet drøfter raids, og hvad der forebyggende kan gøres for at undgå dem.

Gunzone-Michael er alligevel frustreret. Han har investeret i alarmer på alle varer og sensorer i døren samt et godt videoovervågningssystem. Flere gange har han leveret billeder og videooptagelser til politiet fra raids. Hver gang bruger han halve dage på at lave videofilerne klar, skrive anmeldelser og andet. Alligevel oplever han, at gerningsmændene går fri.

"Selvom overvågningen fører til, at politiet fanger en tyv, som erkender tyveriet og erklærer sig skyldig, så har Anklagemyndigheden i flere tilfælde valgt, at give tyvene tiltalefrafald, simpelthen fordi straffen er for lille til, at de vil bruge tid på at straffe tyven. Det har jeg på skrift fra politiets anklagere, og det er jo ubegribeligt, men indenfor lovens rammer," siger han.

En del af frustrationen kan ligge i definitionen af ordet tiltalefrafald, og den måde straffeloven er opbygget. Det forklarer senioranklager, Mette Venge Olesen, fra Anklagemyndigheden i Østjyllands Politi.

"Et tiltalefrafald er ikke en frifindelse. Når der sker tiltalefrafald, er personen fundet skyldig. Vi arbejder for at få straffesager gennemført hurtigst muligt og på at få samlet sagerne, hvis en person har flere sager kørende. Men hvis det af forskellige årsager ikke er muligt, kan tiltalefrafald blive aktuelt. Det kræver dog, at gerningsmanden ikke ville have fået mere i straf, hvis alle sagerne var blevet behandlet sammen. Hvis vi i den konkrete sag vurderer, at gerningsmanden ville få mere i straf – en tillægsstraf – indbringes sagen naturligvis for retten," siger Mette Venge Olesen.

Se også: Unge indvandrere plyndrer butik på få sekunder ved højlys dag

Retsbevidstheden krænket

Straffeloven er altså ikke opbygget ligesom færdselsloven, hvor straffene lægges oven i hinanden. Men opererer i stedet med, hvad man populært kan kalde, en "mængderabat", og det ærgrer man sig over i Gunzone.

"Man burde lægge straffene oven i hinanden, ellers kan tyvene jo bare køre løs. Det virker som om, at butikstyvene får et frikort til at ”shoppe” løs," siger indehaver Michael Grønning, som også er træt af Datalovgivningen.

"Jeg ville ønske, at vi havde mulighed for at hænge tyveknægtene, som åbenlyst stjæler og samtidig står og griner os direkte op i ansigtet, ud. For vi føler at vores retsbevidsthed er krænket, når de slipper så let. Vi har afleveret videobilleder, hvor selv en blind mand kunne genkende gerningsmanden. Da politiet fandt frem til ham, nægtede han bare, at det var ham, og så frafaldt sigtelsen. Så det er meget op af bakke," siger en frustreret Michael Grønning.

Sager mod tyvebander, som begår butiksraids, ender tit i tiltalefrafald af straffetekniske årsager, selvom man fanger tyvene og de erkender. Ofrene føler deres retsbevidsthed krænkes. Hvad mener du?

Posted by Lokalavisen.dk on 27. august 2015
Publiceret: 28. August 2015 01:12
Leveret af Lokalavisen
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk

Seneste 112
Tilmeld dig 112-nyhederne
Skriv din mailadresse og klik på tilmeld
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112