Foto: Mostphotos
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Urent spil i kampen om forælderretten: Fædre drives ud på kanten i afmagt

 

Mange mænd ender som tabere, når de fanges i et urent spil om retten til deres børn i skilsmissesager. Kvinderne kan nemlig nemt sende manden ud på et sidespor, som i værste fald kan ende i familietragedier.

Sådan lyder påstanden fra Hasse Jensen, som gennem personlige erfaringer har fået kendskab til området.

"Jeg har, gennem min egen sag og flere andre sager, fundet ud af, at Servicelovens paragraf 109 kan udnyttes for at ramme manden og fratage ham retten til børnene. Paragraffen siger, at kommunen skal tilbyde ophold, omsorg og støtte til kvinder, som har været udsat for vold, trusler om vold eller på anden vis er i krise i deres samliv. Det gør, at hvis en kvinde henvender sig på et krisecenter med sine børn med anklager om, at hendes mand er enten voldelig eller har misbrugt dem på anden vis, så lukker systemet sig 100 procent om kvinden for at beskytte hende. Kvinder der er ofre for voldelige ægtemænd skal naturligvis beskyttes, men jeg synes, det er meget vigtigt at få påvist, om sagerne rent faktisk er, som de giver sig ud for. Man er nødt til at høre mandens side af sagen også. Det oplever jeg ikke, at man gør på en ordentlig måde nu. Al parthøring sættes ud af kraft. Systemet lukker sig omkring kvindens historie, og ingen tør stoppe op og stille spørgsmålet: Er denne kvinde virkelig udsat? Imens bliver manden dømt på forhånd af alle de offentlige instanser, han retter henvendelse til. Han bliver så at sige mødt af en mur af tavshed. Hvor opholder mine børn sig? Hvordan har de det? Og hvad skal der ske? Ingen svar får han, og det er meget ubehageligt og frustrerende," siger Hasse Jensen.

Manglende sikkerhedsnet

Hasse Jensen mener, der mangler et sikkerhedsnet i Serviceloven - en uvildig instans, som også indgår i en dialog med faren og hører hans side af sagen. På den måde vil man kunne få afdækket flere nuancer i sagerne og få afsløret, hvis der er tale om usande anklager.

Ifølge Hasse findes der lukkede Facebook-grupper, hvori kvinder giver hinanden "gode" skilsmisseråd, og at der nærmest findes en drejebog til, hvordan man får ram på manden mest muligt, når det handler om børn, bopæl og diverse tilskud.

"Jeg har kæmpet meget for denne sag blandt andet ved at skrive og støje inde på Facebook, og det gør jeg, fordi jeg ved, hvor langt ud det kan drive dig, hvis du bliver offer for falske anklager om vold og den slags. Vi støder fra tid til anden på sager i medierne, hvor mænd har været så langt ude i afmagt, at de vælger den mest forfærdelige løsning og tager både deres børns og deres eget liv, og det er blandt andet for at forhindre disse tragiske historier i at gentage sig, at jeg blander mig i debatten," siger Hasse Jensen.

Bekræfter mistanken

Hos Fædrenetværket Godfar.dk nikker man genkendende til Hasses beskyldninger om mulig udnyttelse af Serviceloven.

"Der er ingen tvivl om, at mange mænd efterlades magtesløst ude på sidelinjen, fra det øjeblik deres partnere henvender sig på et krisecenter med beskyldninger mod ham. Og vi har en klar mistanke om, at krisecenteret i visse tilfælde bruges som et våben til at holde manden ud i strækt arm. Systemet lukker sig om kvinden, og ingen gider høre mandens side af sagen. Vi har hørt det gentagne gange, og det er frygteligt frustrerende for disse mænd," siger formand for Fædrenetværket Godfar.dk, Søren Dresmer-Hansen, der bakker op om et uvildigt organ, som kan varetage en ordenlig partshøring.

Han bekræfter også mistanken til, at der findes netværksgrupper, hvor kvinder deler gode råd, der kan være med til at skade deres mænds sager mest muligt.

"Vi har hørt mange historier og har også studset over, hvor ensartet ordlyden fra kvinderne tit er i sagerne, vi går ind i. Derfor ville det være godt at få kortlagt, hvad der foregår i alle disse netværk, og det var muligvis noget tilsynet under Statsforvaltningen kunne stå bag," foreslår Søren Dresmer-Hansen.

Dialogmøde på Christiansborg

Den 18. august afholder Folketingets socialudvalg et dialogmøde på Christiansborg med alle landets forskellige interesseorganisationer indenfor området. Her vil Fædrenetværket Godfar.dk også deltage.

"Vi håber på en god dialog og gode forslag til forbedringer på området, og vi har selv nogle med. Vi mener for så vidt, at det familieretslige system kan fungere ok med visse lovtilpasninger. Lovene forvaltes bare ikke godt nok og trænger til nogle justeringer, så vi reelt opnår ligestilling for fædre og mødre. Der er lagt op til ligestilling i forældreansvarsloven med ord som "barnet har lige ret til begge sine forældre", men vi mener ikke, at man kan lægge ansvaret over på barnet, og derfor skal det skrives ind i loven, at begge forældre har lige ret til deres biologiske børn. Det vil vi arbejde hårdt hen imod," siger Søren Dresmer-Hansen fra Fædrenetværket Godfar.dk til Lokalavisen.dk.

Publiceret: 10. August 2017 12:10
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt