Vinter-is-svømmer Mette BL Thomsen er den første dansker, der har svømmet 450 meter i is-vand til et VM i vinter-is-svømning. Hun vandt bronze til Danmark i marts 2014.
Vinter-is-svømmer Mette BL Thomsen er den første dansker, der har svømmet 450 meter i is-vand til et VM i vinter-is-svømning. Hun vandt bronze til Danmark i marts 2014.
Foto: Privatfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

VM-svømmers opråb: Spildevand ødelægger min træning

Mette BL Thomsen deltod sidste år ved VM i vinter-is-svømning i Lapland. Nu er gentagne spildevandsoverløb i Roskilde Fjord skyld i, at hun ikke kan træne til næste VM i Sibirien 2016

"Personligt er jeg bange for, at jeg skal vinke farvel til deltagelse ved det næste VM i vinter-is-svømning, for det kræver daglig træning en til flere gange om dagen, at blive i stand til at svømme 450 meter i iskoldt vand."

Sådan siger vinterbader, Mette BL Thomsen, her midt i en kaotisk svømmesæson for de vinterbadere, der benytter Roskilde Fjord.

Hele 10 uger har det nemlig været umuligt at tage en kold dukkert i fjorden, fordi der nemt opstår overløb på kommunens spildevandbassiner.

"I øjeblikket har vi haft badeforbud i halvdelen af tiden. Nogle gange flere gange om ugen," fortalte formand for Roskilde Vikinge Vinterbadere, Peter Lendal, til Roskilde Avis i fredags.

Varsling

Hver gang der er overløb på bassinerne, får vinterbaderne en advarsel via sms, og efterfølgende skal der tages en prøve af vandkvaliteten. Svaret på prøven er vinterbaderne tvunget til at vente på i flere dage.

En ting er det tiltagende antal af overløb, men noget andet er, at så få i byen bliver advaret. Det er alarmerende, mener Mette BL Thomsen:

"Mig bekendt varsles hverken fiskerne, sejlfolket eller kajakroerne, som jo bla. træner vendinger med hovedet under vandet. Vi har badestrande, der kæmper for at kunne hejse det blå flag, men ingen røde alarmklokker lyder, når badeglade børn og voksne hopper i bølgerne lige efter et overløb. Ingen af de lokale beboere med egen badebro ved, når de kan risikere at hoppe på hovedet i colibakterierne, og alle pædagoger og glade børnefamilier er også ganske uvidende om de mange overløb, når de bruger de flotte nye oplevelsesbassiner på havnen foran Sejlklubben."

Ved stævnet Vikinge Svøm 2014 den 29. juni, hvor cirka 200 svømmere fra hele landet havde fundet vejen til Roskilde for at svømme de 2½ kilometer tværs over fjorden, var det kun takket være et vågent øje, at deltagerne ikke endte med at blive syge.

"Stævnet blev aflyst i sidste øjeblik, dvs. på selve dagen, fordi formanden for vinterbadeklubben fattede mistanke til svømmevandets kvalitet, og henvendte sig til offentligt sted og fik bekræftet, at en kraftig regnbyge dagen før havde genereret endnu et overløb i fjorden mindre end 100 meter fra den mole, vi skulle ankomme til," siger Mette BL Thomsen.

Gense tv-indslag om Mettes første VM i is-svømning: KLIK HER

Drømmer om rent vand og DM

Mette drømmer om at skabe træningsfaciliteter for vintersvømmere, og afvikle et Danmarksmesterskab i vinter-svømning i Roskilde, men det bliver svært med det urene vand.

"Roskilde kan og skal være foregangsby, når det handler om at bruge vandet hele året rundt. Lad os sammen medvirke til at skabe en nation af badeglade vintersvømmere, der beviser at livet er sjovere, når det løber en koldt ned af ryggen – og det handler om is-vand og ikke tanken om at bade i colibakterier.

Lad dette være et opråb til vores politikere og andre, der gerne vil arbejde for vores fælles bedste," siger hun.

Publiceret: 06. Januar 2015 15:08
Leveret af Lokalavisen
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk

Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112