Flere unge bliver involveret i vold og gaderøverier, når de vælger en gadeorienteret livsstil. En rapport fra justitsministeriet peger på Natteravnene som en del af løsningen. Foto: Natteravnene

Flere unge bliver involveret i vold og gaderøverier, når de vælger en gadeorienteret livsstil. En rapport fra justitsministeriet peger på Natteravnene som en del af løsningen. Foto: Natteravnene

Gaden gør dit barn kriminelt

Valget af kammerater og måden, de unge tilbringer fritiden på, har stor indflydelse på risikoen for at havne kriminalitet, viser ny rapport. De velstillede forældre svigter, lyder det fra Natteravnene

Af
Af Katrine Wied

Børn og unge, som tilbringer en stor del af deres fritid på gaden sammen med kammeraterne, begår mere kriminalitet. Det viser en foreløbig rapport, som Justitsministeriet har udarbejdet for regeringens ungdomskommision. Selv om de unge klarer sig godt i skolen, har en tryg opvækst og kommer fra en solid familie, har valget af kammerater og den måde, de bruger fritiden på, stor indflydelse på risikoen for at havne i statistikken over vold, gaderøverier og anden kriminalitet. Især, hvis de unge også eksperimenterer med alkohol og narkotika.

Forældre svigter ansvar

"Hvis forældrene har travlt med karrieren og ikke er der for de unge, ender de i samme problematik, som de dårligt stillede. Vi ser ofte, at forældrene i Nordsjælland bruger materielle goder og frihedsgrader til at købe sig fra at tage ansvar for deres egne unger,« siger sekretariatschef Erik Thorsted fra Natteravnene. Ifølge Justitsministeriets rapport er løsningen netop at styrke tiltag som natteravnene og andre ordninger, der øger tilstedeværelsen af voksne på steder, hvor de unge mødes. Og efterspørgslen er stor, fortæller Erik Thorsted. Natteravnene oplever, at flere unge end nogensinde før vælger at tilbringe meget tid på gaden.

Søgende unge

»De unge er meget søgende og vil gerne bekræftes, og hvis de ikke har nogle ansvarlige voksne at henvende sig til, kan det meget vel blive en udvikling hen imod kriminalitet. Men vi ser det ikke så ofte fysisk selv, for vores erfaring er, at når vi er på gaden, bliver der fred og ro,« forklarer Erik Thorsted. Han vurderer, at 12-13 pct. af en ungdomsårgang vælger de etablerede fritidstilbud fra, og i stedet bruger tiden på at hænge ud på gader og i indkøbscentre.
»Hvis der ikke er nogen, der gider beskæftige sig med de unge, vil de gøre gaden til deres eget rum, hvor de selv sætter deres egne regler og hele tiden prøver nye grænser,« siger Erik Thorsted.
Antallet af unge kriminelle er faldet med 45 pt. fra 1985 til 2006. Samtidig er der dog, særligt de seneste ti år, sket en vækst i antallet af voldsforbrydelser og røverier.

Publiceret 01 September 2008 12:59