Så faldt dommen:

Stein Bagger fik syv år

Historisk dom afsagt - hård paragraf aldrig taget i brug tidligere

Af
Jesper Lundh

OPDATERET Dommen over Stein Bagger er afsagt: Svindleren skal syv år bag tremmer. Samtidig konfiskeres 50 millioner kroner - derunder flere værdifulde kunstgenstande, som retten har udpeget. Og endelig må Stein Bagger ikke være leder af en virksomhed indtil videre.
Til gengæld har Stein Baggers medvirken til opklaringen givet ham en rabat, lød det fra dommer Søren Serup Holm, da han læste dommen op i Retten i Lyngby - i øvrigt under tilstedeværelse af Lokalavisen.dk. Rabatten skyldes, at Bagger har hjulpet med at opklare sagen i stor udstrækning - faktisk har han brugt 1050 mandetimer på at hjælpe Bagmandspolitiet - men rabattens størrelse er ikke præciseret. Samtidig har Bagger udleveret oplysninger, som kan være afgørende for opklaringen af andre personers strafbare handlinger.

Klik her og se video fra Retten i Lyngby
Dommer Seerup beskrev i øvrigt svindlen fra domicielt i Charlottenlund som "særdeles omfattende, veltilrettelagt og systematisk" og har derfor på historisk vis taget en meget usædvanlig paragraf i brug - paragraf 88 i straffeloven. Den betyder, at strafferammen kunne udvides fra de 8 år til 12 år.
Årsagen til at paragraffen er taget i brug skal findes i at beløbene, der er svindlet for, har været meget store. Samtidig har det været så omfangsrigt, at Stein Bagger har været med til "genrelt af forringe tilliden til finansielle virksomheders kreditvurderinger" og "til revisionsselskaber som offentlighedens tillidsrepræsentant", som det hedder i dommen.

Klik her og se video fra Retten i Lyngby
Det er første gang nogensinde at denne paragraf er taget i brug i forbindelse med økonomisk kriminalitet. Og det er en af grundene til at vicestatsadvokat Per Justesen umiddelbart var tilfreds efter domsafsigelsen.
"Jeg er tilfreds medat retten har lyttet til vores synspunkter," sagde Per Justsen umiddelbart efter domsafsigelsen til Lokalavisen.dk.
Han var blandt andet tilfreds med at dommeren ikke har ment det var formildende, at blandt andet bankerne var meget ivrige efter at låne penge til Stein Bagger og IT Factory - et argument, som forsvarer Lars Kjeldsen ellers har brugt mange ord på.
Per Justesen havde krævet mindst otte års fængsel til Sten Bagger, men alligevel var han ikke ærgerlig efter at have hørt straffen på "kun" syv års fængsel.
"Jeg havde ikke håbet på en hårdere straf - jeg havde håbet på at mine argumenter ville blive fulgt," sagde han.
Hverken Stein Bagger selv eller hans forsvarer Lars Kjeldsen havde kommentarer til dommen.
Stein Bagger har nu 14 dage til at overveje, om han vil anke sagen til landsretten. Det samme gælder Bagmandspolitiets anklager, vicestatsadvokat Per Justesen.

Klik her og se video fra Retten i Lyngby

Trods mange spørgsmål havde forsvarer Lars Kjeldsen ikke nogen kommentarer til dommen overfor Lokalavisen.dk.

Trods mange spørgsmål havde forsvarer Lars Kjeldsen ikke nogen kommentarer til dommen overfor Lokalavisen.dk.

Omringet af talrige pressefolk blev Stein Bagger efter dommen kørt væk. Foran ham står flere år i fængsel.

Omringet af talrige pressefolk blev Stein Bagger efter dommen kørt væk. Foran ham står flere år i fængsel.

null

Publiceret 12 June 2009 18:02