Web-tv:

Politiet hædrede lokale helte

Der var ros og kolde kontanter til snarrådige og handlekraftige borgere, da politiet onsdag morgen uddelte de årlige dusører som tak for hjælpen

Af
Martin Warming

Martin Warming

Politidirektør Johan Reimann fra Nordsjællands Politi var i det gavmilde hjørne, da der onsdag morgen blev uddelt dusører til en række nordsjællandske borgere, der på den ene eller anden måde har hjulpet politiet. De i alt 23 borgere, der blev hyldet for deres heltemod i kantinen på politigården i Helsingør, modtog hver en check på 1.000 kroner, og selv om man altså ikke ligefrem bliver rig af at hjælpe politiet, så skal man ikke tage fejl af symbolværdien, understreger politidirektøren.

"Nordsjællands Politi vil gerne være borgernes politi, men vi gør os ingen illusioner om, at vi kan gøre det uden, at borgerne yder os bistand. Og vi får heldigvis rigtig meget hjælp fra borgerne i dagligdagen. En gang i mellem er der så nogle borgere, der yder en helt usædvanlig hjælp, og dem vil vi gerne belønne med et beløb og en stor tak," siger Johan Reimann.

Fangede bevæbnet røver

Blandt de borgere, som Johann Reimann i år havde valgt et hylde som helte, var blandt andre Vincent Phillip Maegaard fra Gentofte og Marcus Rytter Sørensen fra Lyngby, der om aftenen den 17. april sidste år hjalp politiet med at slå kløerne i en bevæbnet røver.

De to drenge fulgte sammen med en kammerat efter røveren, der har truet personalet på en tankstation med en kniv, og kunne efterfølgende fortæller politiet, hvor han havde søgt tilflugt.

"Det er da dejligt, at man bliver belønnet, hvis man gør noget for samfundet. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg næsten glemt sagen. Det er jo halvandet år siden, så jeg blev noget overrasket, da jeg fik brevet fra politiet her forleden," siger Magnus Rytter Sørensen.

Selv om de to drenge ikke går rundt og opfatter sig selv som de store helte, så er de da godt klar over, at det, de gjorde den aften i april sidste år, var en rigtig heltedåd.

"Det er jo ikke særlig rart at blive truet med en kniv, så det kan da godt være, at de mennesker, som røveren truede på tanken, opfatter os som en slags helte, men jeg ser ikke mig selv som den store superhelt. Måske en slags helt for de få," siger Vincent Phillip Maegaard fra Gentofte.

Det ikke er helt ufarligt at optage forfølgelsen af en bevæbnet røver, men de to unge helte vil ikke tøve et sekund, hvis de kommer ud for noget lignende en anden gang.

Søstre blitzede indbrudstyve

Heller ikke søskendeparret Rikke og Katrine Jeong Jørgensen fra Farum fortryder deres heltedåd. De opdagede i januar i år, at to indbrudstyve var i gang med at tømme en villa. Gerningsmændene nåede at flygte, inden politiet, men de to piger kunne både levere billeder, der var taget med en mobiltelefon, signalementer af de to røvere og registreringsnummeret på den bil, de kørte i til ordensmagten.

De to røvere blev senere samme dag standset af en politipatrulje og anholdt på baggrund af de mange oplysninger, politiet havde fået fra de to piger.

"Jeg synes, at det er flot, at politiet uddeler dusører til borgere, der har gjort noget godt og hjulpet dem. Det er dejligt at blive anerkendt – det er jo lidt modigt at gøre den slags," siger Rikke Jeong Jørgensen.

De to piger havde ikke regnet med at høre mere fra politiet, men de blev utrolig glade, da de forleden fik et brev fra politidirektøren, hvor de blev udråbt til helte.

"Jeg synes, at det er en stor gestus. Det er jo normalt at ringe til politiet, når der sker noget, så det havde jeg slet ikke regnet med," siger Katrine Jeong Jørgensen.

Blandt dusørmodtagerne var også mand fra Holte, der reddede en bevidstløs mand ud af et brændende rækkehus, to 11-årig drenge fra Frederiksværk, der slog alarm, da de opdagede, at der stor tyk røg ud af en lejlighed, hvor der befandt sig en kvinde og to børn og en ældre kvinde fra Græsted, der i sin bil fulgte efter to indbrudstyve på knallert og samtidig kontaktede politiet, der kort efter kunne anholde to de tyveknægte.

Søskendeparret Rikke (t.v.) og Katrine Jeong Jørgensen fra Farum havde ikke regnet med at høre mere fra politiet, så de blev utrolig glade, da de forleden fik et brev fra politidirektøren, hvor de blev udråbt til helte. Foto: Martin Warming

Søskendeparret Rikke (t.v.) og Katrine Jeong Jørgensen fra Farum havde ikke regnet med at høre mere fra politiet, så de blev utrolig glade, da de forleden fik et brev fra politidirektøren, hvor de blev udråbt til helte. Foto: Martin Warming

Publiceret 17 June 2009 15:00