(Arkivfoto).

(Arkivfoto).

Bekymrede breve skal bremse unge kriminelle

Politiet vil forhindre unge bøllespirer i at komme ind i kriminel løbebane ved at skrive til forældrene. Brevene bliver kun skrevet på dansk

Af
Thilde Lejre

Kære Jens og Birthe. Er I klar over, at jeres søn færdes i stofmiljøet og har en uheldig bekendtskabskreds? Sådan en meddelelse kan forældre til unge under 18 år, der er på vej ind i kriminalitet, fremover finde i postkassen. Bekymringsbrevene, som den nye ordning hedder, er et nyt forebyggende projekt i Midt- og Vestsjællands Politikreds. Brevene skal sikre, at unge mennesker ikke bliver trukket ind i kriminalitet og har forældrene som målruppe.
- Vi vil gerne have, at forældrene er mere aktive i, hvad deres børn laver, forklarer Henrik Mikkelsen, som er politiinspektør og chef for lokalpolitiet i Midt- og Vestsjællands Politi.
Et bekymringsbrev bliver skrevet, hvis politiet støder på unge, der færdes ude sent, i selskab med kriminelle eller i misbrugsmiljøer.
- Det kan være en 14-årig, der færdes i nattelivet klokken tre om natten eller unge, der færdes i stofmiljøet, også selv om de ikke tager stoffer, fortæller Henrik Mikkelsen.
Boligselskabet Sjælland bakker op om politiets nye initiativ og mener, at brevene kan dæmme op for problemerne.
- Der er behov for brevene. For der er flere både danske og etniske familier, der burde tænke lidt mere over, hvad deres børn laver. Det er en rigtig god idé, siger Jens Johansen Hunt, som er boligsocial medarbejder i Boligselskabet Sjælland.

Kun danske breve

På trods af at unge med anden etnisk baggrund end dansk også er i fokus, når politiet uddeler bekymringsbreve, så bliver brevene kun skrevet på dansk.
- Vi laver kun breve på dansk, men i konkrete situationer, hvor forældrene ikke kan tale eller læse dansk, tager vi en snak med dem, siger Henrik Mikkelsen.
Jens Johansen Hunt er sikker på, at de forældre, der ikke kan læse dansk, nok skal finde ud af, hvad der står i brevet.
- Jeg ser det ikke som et generelt problem. Hvis der er forståelsesproblemer, henvender de sig ofte til os, forklarer han.
Politiet vil fortsat lave socialrapporter til kommunen, hvis den unge mistrives, men bekymringsbrevene skal ses som skridtet før socialrapporten.
- Vi skriver socialrapporter til kommunen, når noget er riv-rav-ruskende galt, fortæller Henrik Mikkelsen.
Han ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange breve politiet forventer at skrive, men mener, ikke det drejer sig om hverken 100 eller 1000 om ugen. For det er kvaliteten og ikke kvantiteten, der er i højsædet i den nye ordning.
- Vi er tilfredse, hvis bare få unge kommer ud af kriminalitet som følge af det her. Succeskriteriet er, om vi får positiv respons fra forældrene. For vi kan ikke måle om, der kommer færre unge på gaden, siger Henrik Mikkelsen.
Politiet har endnu ikke skrevet nogle breve, men ordningen er sat i gang.

til@roskildeavis.dk

Bekymringsbreve kort

Bekymringsbrevet skal forebygge, at unge kommer ud i kriminalitet. Forældre til unge under 18 år kan modtage et brev, hvis: Deres barn er ude sent om natten Færdes sammen med kriminelle eller bander Opholder sig i misbrugsmiljøer eller værtshusmiljøer, hvor der ofte er ballade. Brevet indeholder en invitation til forældre om at kontakte politiet for at få en samtale og gode råd om den unge. Bekymringsbrevet erstatter ikke socialrapporter, men er et supplement til at forebygge kriminalitet.

Publiceret 16 October 2009 08:45