WEB-TV:

Næse for forbrydelser

Hundeafdelingen i Nordsjællands Politi tager sig af en lang række opgaver, hvor hundenes fine lugteegenskaber kan give politiet et forspring. Ugebladet har fulgt en vagt med Kenzo og Rufus og deres to uniformerede mennesker

Af
Pernille Kristensen

Det er svært ikke at bemærke, at hundeafdelingen i Nordsjællands Politi holder til på politistationen i Hørsholm. For hvorend man befinder sig i bygninger, kan man med jævne mellemrum høre et bjæf eller en utålmodig glammen fra kælderen, hvor Nordsjællands politihunde sidder klar til at snuse døde op, indhente tyveknægte eller bare lade den sortbrune næse finde frem til lige præcis det mikroskopiske spor, som kan gøre forskellen i en sags bevisførelse.

To af hundene hedder Kenzo og Rufus, og de har fået onsdagens eftermiddags- og aftenvagt. Praktisk talt er det nu kun Kenzo, der er på arbejde, for Rufus er endnu kun gruppe 0-hund og er således med for at lære af den ældre gruppe 2-hund Kenzo og øve sig i de opgaver, som politihundene bliver sendt ud til.

Med sig har de deres to hundeførere, Morten og Rasmus, der denne eftermiddag bemander politihundevognen i Nordsjælland. Det giver et afvekslende, men også travlt arbejde for de to politiassistenter.

"Vi har nogle lange udrykningsstrækninger nogle gange, så vi skal faktisk altid køre ud med fuld tank. Når vi kører udrykningskørsel, kører den kun omkring fem kilometer på literen," fortæller Morten om den mørkeblå Ford stationcar med plads til de to hunde i hver sit bur bagi.

Dagens vagt starter med en rundtur i Kokkedal.
"Her var der på et tidspunkt en del, der solgte narko, og vi var nede at have fat i nogle af dem. Så blev der skrevet 'Fucking hunde - I er ikke velkomne her' overalt på muren," fortæller Morten og lader bilen trille langsomt forbi Kokkedal Station.

Hundeafdelingen deler nemlig visse politiopgaver med de almindelige politipatruljer - og så alligevel ikke. Så vidt muligt bliver hundeafdelingen reserveret til særlige opgaver.

"Vi skal være så meget til rådighed som muligt, og hvis vi er bundet op på et færdselsuheld, kan vi dårligt løsrive os til andre opgaver, hvor der kun kan bruges en hund," forklarer Rasmus om arbejdsopgaverne.

Snuser efter tyv

Kort efter bliver hundepatruljen kaldt ud til netop sådan en opgave. Flere huse i Nærum har netop haft indbrud, og et vidne har set en mand i mørk hættetrøje forlade stedet. Morten sætter udrykningen i gang, og hundebilen spurter sydpå ad Helsingørmotorvejen, der er tæt pakket af myldretidstrafik og årets første slud. Et par gange må han bremse hårdt op for bilister, der ikke har bemærket de blå blink, så betjentene rykker frem i selen, og Kenzo og Rufus rutsjer op mod gitteret i buret.

Fremme i Nærum er en anden patrulje allerede ankommet og ved at danne sig et overblik. Gerningsmanden er tilsyneladende forsvundet ad et stisystem bag parcelhusene, så Morten lukker Kenzo ud og lader den mørkebrune schæfer snuse sig vej ned ad stien. Imens holder de to hundeførere radiokontakt, hvis der bliver brug for Kenzos næse på selve gerningsstedet.

Pludselig krydser en mand i mørk hættetrøje i modsatte ende af villavejen. Rasmus springer ind i bilen og kaster den ned ad vejen, hvor en anden betjent har løbet manden op. Det viser sig dog, at manden har et helt lovligt ærinde - han bor nemlig i huset ved siden af.

"Der var det lige før, at det blev actionpacked," bemærker Rasmus til Morten, der er vendt tilbage med Kenzo.
Men indbrudstyven er sluppet væk, og mens hundepatruljen melder sig klar til nye opgaver hos OCN, overtager den almindelige patrulje resten af arbejdet med at sikre spor i Nærum.

"I det her tilfælde havde vi ikke noget at gå efter. Folk er kommet hjem og har vadet rundt. Der er det svært at søge noget op med hundene, hvis man ikke har noget konkret - især hvis vi først bliver tilkaldt 25 minutter efter," siger Morten.

Morten øver med Kenzo, der markerer på øvelsesobjektet, som han skal. Bagefter venter en godbid eller endnu bedre: at få lov til at lege med en bold.

Morten øver med Kenzo, der markerer på øvelsesobjektet, som han skal. Bagefter venter en godbid eller endnu bedre: at få lov til at lege med en bold.

Det menneskelige spor

De to betjente har været hundeførere i henholdsvis knap fem og et år. For Mortens vedkommende gik Kenzo glat igennem hvalpeprøverne, mens det tog Rasmus et par hvalpe at finde frem til Rufus.

"Det er en del af gamet, at man finder ud af, at en hund ikke har evnerne til at blive politihund. Så må man sortere den fra. Når den ikke kommer igennem, handler det med det samme om at skifte den ud. Der tænker vi ikke så meget på, hvad der siden sker med den," siger han om Rufus' forgængere, der efter den korte karriere i politiet kom til Århus, mens den anden nu er blevet konkurrencehund i Tyskland.

Vagten nærmer sig spisetid, så den blå Ford sætter kurs mod politistationen i Helsingør. Undervejs holder Morten ind ved et pizzaria, men Rasmus' aftensmad er dårligt nået i ovnen, før politiradioen melder om en bortgået dreng med Downs Syndrom i Værløse.

"Det er en dreng, det er slud udenfor og tre grader. Så ham SKAL vi bare finde," siger Morten og sætter de blå blink i gang, mens Rasmus kaster sig ind på sædet med en rygende varm papæske.

Kenzo og Rufus tager endnu en lang udrykning med ophøjet ro. De to hunde lægger sig fornuftigt nok ned under det meste af turen, og først da bilen når næsten helt frem, brokker de sig med et let piven.

"Det er, fordi de ved, at de snart skal ud, når bilen kører langsomt," forklarer Morten.

På vej til Værløse har hundeførerne givet vagtcentralen besked om at sige videre til en anden patrulje, at de ikke må gå om i haven, hvorfra drengen er gået. Fremme ved huset har patruljen holdt ord og er ved at afhøre drengens mor, da en flok naboer i det samme dukker frem med tre store hunde. De fortæller, at de har ledt i hele nabolaget og omme ved haven efter drengen. Morten ser opgivende ud.

"Hvis han en anden gang skulle finde på at gå hjemmefra, er det meget vigtigt, at I ikke går der, hvor politihundene skal gå. Og I må slet ikke tage jeres hunde med, for så bliver det næsten helt umuligt. Ring til os i stedet," forklarer Morten venligt, men bestemt naboerne.

I det samme indløber en melding om, at en dreng svarende til signalementet er dukket op på Lyngby Station, og et par telefonopkald afklarer, at det er den savnede dreng fra Værløse. Der bliver derfor ikke brug for hundepatruljens kompetencer i denne omgang.

"Det er ellers lige en opgave for hundene at finde nogen, der er forsvundet. Den slags sager har vi mange af," fortæller Morten.

I løbet af aftenen bliver der også tid til at træne lidt med hundene. Her venter Kenzo på belønningen efter en markeringsøvelse.

I løbet af aftenen bliver der også tid til at træne lidt med hundene. Her venter Kenzo på belønningen efter en markeringsøvelse.

Falsk alarm i Farum

Rasmus' pizza med ruccola og parmaskinke er blevet noget lunken, da aftensmaden omsider indtages på Lyngby politistation i stedet for i Helsingør. Hundepatruljerne kører i hele Nordsjælland, så ud over basen i Hørsholm frekventerer de alle øvrige politistationer i kredsen.

Madroen bliver dog kort, før en ny melding skratter igennem radioen: En flok unge slås ved Farum Bytorv. Rasmus og Morten tager trappen i løb ned til bilen, hvor Kenzo og Rufus venter, og så går turen til gerningsstedet få minutter derfra. Men fremme i Farum ånder alt aftenidyl. Hundepatruljen triller et par gange rundt om centret og ringer op til det nummer, anmelderen har givet. Det eksisterer ikke.

"Sådan er det nogle gange. Så ringer der nogen bare for at genere os eller få os til at køre ud til ingenting," siger Rasmus og afmelder uroen til centralen.

På vej ud fra p-pladsen fatter betjentene interesse for en bil, der fyldt med unge holder på den anden side af vejen. Bilen bliver vinket ind til siden, og det får en af de unge til at brokke sig højlydt. Mens Rasmus tjekker generalier på de unge, hiver Morten den højrøstede fyr ud af bilen og lader ham køle af, indtil papirerne er tjekket med registrene, og bilen får lov at køre videre.

Knald på

Endnu engang må hundepatruljen køre nordpå, da der indløber en anmeldelse om skud ved et værksted i Kvistgaard. Betjentene fanger hullerne fra noget, der minder om hagl, i ruden på første sal med lommelygterne, men gerningsmanden til skuddene gemmer sig et sted i efterårsmørket. Pludselig lyder endnu et knald, men mørket gør det svært at fornemme, hvad det er, og hvor det kommer fra.

De to personer, der befandt sig i værkstedet, mener selv, at det nok er nogle drengestreger. Morten og Rasmus vurderer på vinklen, at skuddene er kommet et stykke derfra, og at hundene derfor ikke kan snuse gerningsmanden op, og derfor overlader de den videre efterforskning til en almindelig patrulje på stedet og begynder at runde vagten af.

Inden hundepatruljen triller ind på politistationen i Hørsholm igen, gør den holdt ved Cirkelhuset i Kokkedal, så Kenzo og Rufus kan strække benene og tisse af. Hundene lukkes ud hver for sig og ledes i hver sin retning.

"Ellers spurter de lige ind i hinanden efter at have siddet i bilen," forklarer Morten og lader Kenzo drøne om bag den ene bygning, hvor schæferen nysgerrigt undersøger græs og underlag for spændende ting.

Selv om de to hunde ikke kom så meget i aktion i denne omgang, har det været en travl vagt, og der er en del opgaver at opdatere i systemet for Morten og Rasmus, inden de overlader rattet til næste vagthold af hundeførere. I kælderen hilser Kenzo og Rufus med bjæf på deres firbenede kolleger i den blå nabobil, der svarer igen med flere bjæf. Om lidt tager nye næser over i Nordsjælland.

Fakta om hundeafdelingen

* Hundeafdelingen i Nordsjællands Politi holder til i Hørsholm og består af 36 hunde med førere. * Hundeafdelingen er på vagt hele døgnet og rykker typisk ud til sager om bortgåede, indbrud lige nu, større slagsmål og røverier. * Alle almindelige politihunde i Hørsholm er af racen schæfer, mens tre labradorer arbejder som narkohunde. * Nordsjællands Politi har hunde i kategori 0, 3 og 2. Den ypperste kategori er 1, som kun de allerbedste når. Pt. er ingen hunde i Nordsjælland kategori 1, men det forventes at ændre sig inden for kort tid.

Publiceret 21 December 2009 10:30